Ana sayfa İstanbul Beykoz Hz. Yuşa Tepesi ve Yuşa Türbesi

Hz. Yuşa Tepesi ve Yuşa Türbesi

9564
3

Yuşa Tepesi, İstanbul’un Beykoz ilçesi sınırları içinde yer alan Anadolu Kavağı‘nda yer alıyor. Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 200 metre yüksekte olan tepede bulunan Hz. Yuşa Türbesi ya da diğer adıyla Yuşa Hazretleri Türbesi‘ne annem de, ben de uzun zamandır gitmek istiyormuşuz. Bu nedenle kuzenim sağ olsun, annem, teyzem, kuzenim ve ben atlayıp gittik. Biz Pazar günü gittiğimizden oldukça kalabalıktı. Bu nedenle haftanın başka bir günü gitmenizin daha iyi olacağı düşüncesindeyim.

hz yusa kabri
Yuşa Tepesi‘nin kuzey tarafında Yoros Kalesi bulunuyor. Gitmediyseniz oraya da gidin mutlaka ve Yoros Cafe‘nin manzarasına karşı oturup bir çay için derim. Tepede Hz. Yuşa Türbesi‘nin dışında çeşme, Yûşâ camii, görevli lojmanları, kültür evi, kütüphane, yemekhane, şadırvan gibi sosyal ve kültürel amaçlı müştemilat bulunuyor.

Hz. Yuşa Kabri

Buradaki uzun türbenin Hz. Yuşa Peygamber’in mezarı olduğuna inanılıyor. İnanılıyor diyorum çünkü elde olan kesin bir kanıt yok. Ancak bilinen gerçek şu ki, bu tepe ilk çağlardan bu yana kutsal olarak kabul edilen bir yer.
yusa turbesi
Türbe girişinde yemek yerleri, takılar, dini eşyalar (o ne demekse) satan standlar ve yerler var. Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü üzere ziyaretçilerden biri türbeye arabayla girmeye çalışmış. Camdan dua etmeyi planladı sanırım.
Hz. Yuşa Türbesi

Hz. Yuşa Kimdir?

Hz. Yûşâ, İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden biri. Yûşâ Peygamber, Yusuf (a.s) neslinden olup, Hz. Musa’nın çağdaşıdır. Hz. Musa’nın Genç Yûşâ ile “İki denizin birleştiği yere” kadar yaptıkları tarihi ve gizemli yolculukları ve burada Hızır (a.s) ile buluşmaları Kuran-ı Kerim’de Kehf Suresi’nin 60-65. ayetlerinde anlatılır. 

Burada, Hz. Musa’nın yanındaki genç adamın Hz. Yûşâ olduğu rivayetlerden anlaşılmaktadır. Hz. Yuşa’nın Beykoz Yuşa Tepesi‘nde gömülü olduğu şeklindeki inanış, Kanuni Sultan Süleyman’ın sütkardeşi Yahya Efendi’nin (1494-1570) manevi keşfi ile irtibatlandırılarak yaygınlaşmıştır. Bazı tefsirlerde Yûşâ‘nın (a.s) Musa’nın (a.s) vefatından sonra peygamber olarak görevlendirildiği, Hz. Musa’nın yeğeni ve yardımcısı olduğu, Hıristiyanların ve Yahudilerin ona Yeşu dedikleri nakledilir.” Kaynak.

Hz. Yuşa Türbesi

İçerisi kalabalık ve insanların çoğu saygısız. O nedenle ben dua ederim, dilek dilerim, ortamın huzurunu yaşarım diye düşünmeyin. Zira turistik bir yere dönüşen türbe, insanların geldim, gördüm oldu da bitti havasına bürünmüş durumda.

Hz. Yuşa Türbesi Neden 17 Metre?

Yuşa Türbesi‘nin içinde 17 metrelik, içinde kimin gömülü olduğu bilinmeyen bir mezar var. Peki Yuşa Hazretleri mezarı neden uzun? Yani Yuşa Hazretleri boyu mu bu kadar uzunmuş da mezarı da bu denli uzun?
Mezarın 17 metre olmasındaki en yaygın görüş Yuşa peygamberin tam olarak nerede yattığı bilinmemesi, bu nedenle bu kadar uzun bir mezar yapılarak olası bir hatanın önüne geçilmek istenmiş olması. Bunun dışında, çok yüce bir peygamber olduğu için bu kadar uzun yapıldığı ve tepenin diğer adı “Dev Dağı” olduğu için Hz. Yuşa’nın devlikle bir ilişkisi olabileceği yorumları da yapılmakta.
Hz. Yuşa Türbesi
Demirlerin arasında kolumu içeri uzatarak çektiğim bir kare. Daha bakımsız bekliyordum, şaşırdım görünce.
Hz. Yuşa Türbesi
İlginç bir bilgi olarak söylemek isterim ki, III. Selim döneminde millet nasıl akın akın gidiyorsa artık türbeyi ziyaret edip mevlid okunması bile yasaklanmış. Her başı sıkışan, derde düşen, dileği olan gidiyorsa demek… Bir de o zamanın nüfusunu şimdikiyle kıyaslarsak oldukça az.
Şimdilerde sadece belirli günlerde (sınav öncesi, düğün öncesi vb.) izdiham oluyor kanımca. Yine de Hz. Yuşa Türbesi dilek dileyenlerle her geçen gün daha da dolup taşıyor.
Yuşa Camii
1755 yılında türbe ile birlikte yaptırılan Yûşâ Camii.
Yuşa Türbesi Çeşme
Türbenin arka tarafına giderseniz eğer sizi muhteşem bir manzara karşılıyor olacak. Biz fazla durmadan Yoros Kalesi‘ne gittiğimiz için manzarayı fotoğraflayamadım, ama aynı manzarayı Yoros Kalesi yazımda da görebilirsiniz.
Yuşa Türbesi Çeşme
Kubbeli çeşme.

Hz. Yuşa Tepesi ve Hz. Yuşa Türbesi Nerede? Nasıl Gidilir?

Beykoz, Anadolu Kavağı’nda bulunan Yûşâ Tepesi’ne gitmek için öncelikle Anadolu Kavağı’na gitmek gerekiyor.
Avrupa Yakası’ndan geliyorsanız eğer en kısa yol olarak Sarıyer’den kalkan şehir hatları vapuru ile Anadolu Kavağı’na gitmek mümkün. Daha sonra 15A ANADOLUKAVAĞI-KAVACIK otobüsleri ile Yuşa Tepesi ya da Yuşa Mezarlığı duraklarında inerek türbeye ulaşabilirsiniz (tam emin değilim hangi durak olduğuna).
Yolun sonrası için yürüyebilir ya da taksi tutabilirsiniz. Kendi özel aracınızla giderseniz eğer sahil yolunu takip etmeniz yeterli, yol boyunca sıklıkla karşılaşacağınız tabelalar sizi türbeye götürecektir.

3 YORUMLAR

  1. Ben beykozdayim kismetse bugun gidecegim, epeydir gitmek.istedigim bir yerdi beykozda çoğu yeri gezdim beykozlu olmak da çok.güzel ayrıca her zaman bekleriz buralara sizleri

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here