Ana sayfa İstanbul Beykoz Yoros Kalesi ve Yoros Cafe

Yoros Kalesi ve Yoros Cafe

2328
13

Beykoz, Anadolu Kavağı sırtlarında çoğu kişinin varlığından bihaber olduğu bir kale: Yoros Kalesi.

Yoros Kalesi, kuzenim Serdar sayesinde varlığından haberdar olduğum bir yer. Bu arada doğma büyüme İstanbullu olduğumu da utanarak hatırlatmış olayım. Daha önce ismini bile duymamıştım, düşünün rezilliği. Gittim, gördüm. Siz de gidin mutlaka.

yoros kalesi

Doğu Roma döneminden kalma olan Yoros Kalesi, imparatorluk çökmeye başlayınca Cenevizlilerin eline geçmiş ve kalenin o günden bugüne bir diğer adı da Ceneviz Kalesi olarak kalmış. Aslında kaleyi inşa edenler de Cenevizliler değil Bizanslıların ta kendisi. Siz de gidince göreceksiniz ki kalenin duvarlarındaki Yunanca yazıtlar hâlâ duruyor. 

Kalenin kapladığı alan İstanbul çevresindeki diğer bütün kalelerin kapladığı alandan çok daha büyükmüş.

Daha sonra 14. yy.‘ın sonlarında kale Osmanlılar tarafından fethedilmiş ve buraya bir Osmanlı kuvveti yerleştirilmiş. Askerler yerleştirilmiş ama bu askerler nerede kalacaklar? Onların kalması için evler yapılmış, hatta II. Bayezid zamanında cami ile hamam da inşa edilmiş. Ancak bugün ne ev, ne cami, ne de hamamdan eser var.

yoros kalesi

Yoros Adı Nereden Geliyor?

Yoros adının nereden geldiği kesin olarak bilinmiyor.
* En yaygın olan görüş, “kutsal yer” anlamına gelen “hieron”dan geldiği yönünde.
* Yunan mitolojisindeki Zeus‘un sıfatı olan “uygun rüzgarlar” anlamına gelen “ourios”tan geldiği de iddia ediliyor.
* Son olarak, bana da en mantıklı gelen, Yunancada “dağ” anlamına gelen “oros”tan geldiği.

yoros kalesi

“Bir de beni kaleyle tek çek.”

yoros kalesi

Kalenin kapıları kapalıydı. Biz geç gittiğimiz için olabilir diyeceğim, ama bir daha açılmamak üzere kapanmış gibiydi. İnternette biraz araştırınca gördüm ki içeride kazı çalışması yapılmaktaymış.

kus koysunlar yoluna

Tamam sen Nilgün Marmara‘nın “Kuş Koysunlar Yoluna” şiirinden güzel bir alıntı yapmışsın, ama yeri mi be güzel kardeşim! Bula bula tarihi eseri mi buldun bunu yazmak için? Hangi akıllılar yazıyor böyle şeyleri derken iki kişinin daha kale duvarına yazı yazmaya çalıştığına şahit olduk. Allah akıl fikir versin ne diyelim.

yoros kalesi

Kuzenim Serdar, annem, teyzem.

Yoros Kalesi o kadar uzakta olmalı ki yetkililer bile unutmuş, kendi haline bırakmış sanırım. Doğal haliyle koruyalım derken korumayı atlamışlar, doğalı kalmış. Aynı lafı söylüyorum, yurt dışında olsa…

yoros kalesi

Yoros Cafe ve Restaurant

Yoros Kalesi‘nin yanındaki yoldan aşağı indiğinizde karşınıza Yoros Cafe ve Restaurant çıkıyor. Uzaktaki boğaz manzarası daha yolun başındayken kendini küçük de olsa göstermeye başlıyor.

yoros cafe

Karşımız yeşil, arkamızda kale, dik merdivenlerden cafe’ye çay içmeye gidiyoruz.
yoros cafe

Fotoğrafta belki tam o duygu geçmiyor olabilir, ama karşımda yeşili görünce bir an için kendimden geçtiğim doğrudur. İleride buralara tekrar gelirsem, benim zamanda buralar hep dutluktu klişesini söyleyebileceğim sanırım.

yoros cafe

Ağır ağır ineceksin bu merdivenlerden, oksijeni içine çeke çeke…
yoros cafe

Yoros Cafe‘ye gelip masalardan birine kurulunca gözünüzü manzaradan alamıyorsunuz. Oturduktan sonra yeşillik daha mı çoğaldı ne? İstanbul’un çarpık kentleşmesinden çıkıp bir anda doğanın içine girince insan afallyor doğal olarak.

yoros cafe

Bizim oturduğumuz yer cafe bölümü, fotoğrafta gördüğünüz yer ise restoran bölümü. Açık olan şemsiyeler kapanınca boğazın güzelliği daha da ortaya çıktı. Bir dahaki sefere yemek yemek için tekrar gelmek gerek buralara. Hava da biraz daha güneşli olabilirdi, ama olsun buna şükür diyelim.

yoros cafe

Kuzenimle karşılıklı oturmuşuz, ben telefondan fotoğraf paylaşma derdinde. 
Annem ellerini yıkamaya gitmiş, fotoğrafı çekense teyzem.

yoros cafe

O dil illa “bir de beni tek çek” der gibi dışarı çıkacak, içeride sıkılıyor mudur nedir?
yoros cafe

Gezilerin olmazsa olmazı “Haberim yokmuş gibi çek panpa” pozu.
ucuncu kopru manzarası

Yoros Kalesi‘ne arabayla gelirseniz eğer solda ilk olarak karşınıza Yoros Cafe ve Restaurant çıkacak. Buraya da park edebilirsiniz ama benim tavsiyem bizim yaptığımız gibi yolun sonuna kadar gidip Boğaz manzarasını görmeniz yönünde. Yürüyerek gelirseniz eğer Yoros Cafe ve Restaurant’ın yanından Yoros Kalesi‘ne giden kestirme bir yol var, aksi takdirde araba yolunu takip eder ve gereksiz yere yorulmuş olursunuz.

Yoros Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Karadeniz kıyısının girişine yakın bir noktada, Beykoz, Anadolu Kavağı‘nda bulunan Yoros Kalesi’ne gitmek için öncelikle Anadolu Kavağı’na gitmek gerekiyor. Kavacık‘tan kalkan 15A otobüsleri ile ya da Sarıyer‘den kalkan şehir hatları vapuru ile Anadolu Kavağı’na gitmek mümkün. Yolun sonrası için yürüyebilir ya da taksi tutabilirsiniz. Kendi özel aracınızla giderseniz eğer sahil yolunu takip etmeniz yeterli.

13 YORUMLAR

  1. Muhteşem bir yermiş, Anadolu Kavağı'na defalarca gittim ama Yoros Kalesi ne kadar mesafe uzaklıkta kavağa? Kavağa çıktığınızda burası farklı bir yerde mi kalıyor?

  2. @Dilara Artar Çok güzel gerçekten, yazın da gideceğim mutlaka. Anadolu Kavağı iskelesinden yürüyerek 1.3 km, 21 dakika diyor Google abimiz. Anadolu Kavağı Mezarlığı'nın oralarda, o bölgeyi tam bilmediğim için doğru dürüst anlatamadım. Yürüyerek gideceğim bir gün. 🙂 😀

  3. Şu fotoğraflara yorumuna bayılıyorum ya :))
    İlla her yerden çıkar o karalamaları yapanlar :))
    Gezdiğiniz yerleri paylaştığınız için teşekkür eder iyi günler dileriz efendim 😀
    Şaka bi yana çok keyifli bir yazıydı :))

  4. Bence oraya ulaşmak için geçilen yollar, hala varlıklarını koruyabilmiş köyler çok görülesi. Bir de oraya gelmeden bir fener var ama Anadolu Feneri değil. Adını hatırlayamıyorum. O da görülesi. 🙂

  5. @ZeynepG. Anadolu Yakası'nda fener çok zaten, ama oraları çok bilmediğimden hangisi olduğunu tam çıkaramadım. 😀 Araştırayım bakalım. ;))

    @bir hayal kur Bence de gidin mutlaka. ;)) Karadayı'yı izlemiyorum, ama kötü bir yer olsa gitmezlerdi değil mi ama? 😀

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here