Benim anlayışıma göre çocuk için en önemli eğitim dönemi lisedir.
Bu dönemde çocuk eldeki tüm imkânlar kullanılarak mümkün olan en iyi okula gönderilmelidir.
İsterse daha sonra üniversiteye varsın gitmesin.
Gerçi iyi liselerde okuyan gençlere, yurt dışındaki iyi üniversitelerden davet üstüne davet gelmekte.
İyi bir lisenin özgeçmişteki önemini de söylemeye gerek yok.
Bazı işyerleri sadece okuduğu lise iyi olduğu için adayları işe alabiliyor.
*
Gelelim üniversite mevzusuna…
Ben, kişi üniversite okusa ne olur, okumasa ne olur diye düşünenlerdenim.
Ülkemde üniversite okumayana adam gözüyle bakılmasa bile böyle düşünüyorum.
Ben tabii bunu üniversite okumayı gerektirmeyen bölümler için söylüyorum.
Misal, benim okuduğum Halkla İlişkiler, Reklamcılık ve Tanıtım (tüm okuduğum bölümleri karma yapıp böyle bir bölüm yarattım :)) bölümüne bakalım.
Reklam sektörünün içine girin bakın, çalışanların kaçı Reklamcılık okumuş, kaçı İletişim Fakültesi mezunu.
Sektörde iş ararken hangi üniversitede okuduğuna sonlarda bakılır.
Yaratıcı mısın, portfolyon geniş mi, nerelerde staj yapmışsın vb. tüm diğer özellikler üniversiteden daha önemlidir.
*
Üniversite tam bir zaman kaybıdır.
Genele bakıldığında, dört sene hatta bazı okullarda bir yıl da hazırlık beş yıl uzun bir süredir.
Öğrenci üniversitede vakit kaybedeceğine istediği bir işe girip çalışmaya başlasa, okuyanlardan daha iyi yerlerde olması ve maaşının daha fazla olması yüksek ihtimaldir.
*
Türkiye‘deki belli üniversiteler hariç diğer üniversitelerin çok da iyi olmadığı düşüncesindeyim.
Zaten üniversiteyi kazanmak da atla deve değil.
Tek bir sınava endeksli sistemle bir okulu kazanmışsın kazanamamışsın neye yarar?
Örneğin, ABD‘de öğrenci adayının spor yapıp yapmadığı, sosyal sorumluluk projelerine katılıp katılmadığı, herhangi bir müzik aleti çalıp çalmadığı vb. birçok kriter bile üniversiteye alınmasında büyük önem taşıyor.
Burada neden aynısı olmasın?
*
Sevgili anne babalar, çocuğunuzun lise dönemi için şimdiden yatırım yapın.
Lise eğitimini sağlam alan çocuğun sırtı kolay kolay yere gelmez.
Sevgili öğrenciler, siz de üniversiteye gitmeden araştırma yapın, hayalinizdeki mesleği öğrenmeye başlayın.
Üniversiteye başlar başlamaz da hemen bir staj yeri bulup işe başlayın.
Üniversiteye yine hobi olarak arada gitmeye devam edersiniz.
"Sevgili anne babalar, çocuğunuzun lise dönemi için şimdiden yatırım yapın.
Lise eğitimini sağlam alan çocuğun sırtı kolay kolay yere gelmez." yatırım daha ilkokuldan başlıyor ki o dediğiniz güzel liseler için zemin oluşabilsin. Üniversite konusunda dediklerinize katılıyorum, iş en güzel yapılarak öğreniliyor. Ben 4 yıl okumasam da bu işi yapabilirdim mesela ama muhakkak ki okulumun da çok katkısı oldu. Yine de staj, referans gibi şeyler çok önemli tabi ki. Hele ki torpil varsa şu yazıda geçenlerin hiçbirinin önemi kalmıyor ve ne yazık ki ülkemizde bu da çok yaygın.
Sonuna kadar katılıyorum. Çevremde şu an üniversite öğrencisi olan herkese söylediğim tek şey yaz tatillerinde gidin mesleğinizle alakalı bir yer bulun gerekirse para almadan çalışın. Diploma notu, bölümdeki uzmanlık bunların hiç biri sorulmuyor, ilk bakılan gerçekten de tecrübe. Ben de çoğu zaman keşke erken yaşta iş hayatına atılsaymışım diyorum. Ve ne yazık ki iletişim fakültesi mezunu olup mesleğiyle alakalı alanlarda çalışamayan tanıdıklarım da var. Pastadaki dilim küçüldükçe, rekabet zorlaşıyor, öğrenciler şimdiden bir adım önde olacak hamleler yapmalı.
Ben bu yazıya Üniversitede Turizm Otelcilik İşletme bölümününden terk biri olarak gönülden katılıyorum.
Ah bir de anneme anlatabileydim 4 sene de okusam lise mevzunu da olsam en alttan işe başlayacağım ,bir an evvel kariyer yapmam gerek diye ..
Hala aklına geldikçe laf eder :S
Sizinle aynı fikirdeyim, özel bir yabancı lisede ogretmenim, oradan mezun olup universiteyi okuyup gelen ogrencilerimize bakiyorum da gervekten lise egitkmin en o emlibasamka oldugunu goruyorum, dil egitimi bile en iyi lisede veriliyor.Hele ki simdi her yerde ozel universiteler patlamisken dersaneye gider hibi universiteye gidiyorlar, bir kac iyi universite ve bolum haric bosa gecen zaman bencede. Benim henuz 3 yasinda bir kizim var onun lise egitkmi icin simdiden para biriktirmeye baslayacagiz.. Tabi ki iyi bir universitede iyi bir nolum okuyacak olursa da cok sevknkrim o ayri…
Çok haklısınız şu anda belki biraz daha fazla çalışsaydım fen lisesindeydim şimdi o kadar pişmanım ki üneversite de kesinlikle iyi bir üniversite olmalı iyi bir üniversite okuyunca zaten hangi alan olursa olsun iş buluyorsun bence.
@SadeAnne Bence çocuk ilkokulda devlet okuluna gönderilmeli. Lisede ise özele. Çoğu kişi için aynı durum söz konusu. O yüzden dedim zaman kaybı diye. Torpil konusuna hiç girmeyelim. 😀
@sui Ben de çok pişmanım zamanında staj vs. gitmediğim için. Okulu takmayıp iş hayatına atılmak en iyisi. Hamle şart dediğiniz gibi.
@Damla Ben de keşke o kadar okumasaydım da bir an önce bir işe girip çalışmaya başlasaydım. Laf etsin, sizin içiniz rahat sonuçta. 😀
@melda Dil eğitimi lisede veriliyor dediğiniz gibi. Bir Fransız lisesine gitmeyi çok isterdim mesela ben. Üniversiteler kursa dönüşmüş durumda. Çoğunu da at çöpe.
Kızınız ne şanslı ki sizin gibi ebeveynleri var. Umarım iyi okullar okur. 😉
@Nisanur Candemir İyi lise ya da iyi üniversite, gerisi boş ve zaman kaybı…
Üniversite hayatta bir yerde olmak için tek çözüm değil. Bunu kavramak gerekiyor. Üniversiteye gitmeden de "adam" olunur.
Anne olarak nasıl davrandığıma gelince… Çocukları aldığı notlarla değerlendirmiyorum, deneme sınavları vs. hepsi hikaye geliyor bana.
Ne öğrendikleri önemli benim için, kendine güvenleri yerinde mi, olaylara bakış açıları, değerlendirme tarzları…Ve tabii ki mutlaka spor yapmaları, hatta birkaç spor dalıyla ilgilenmeleri, müzikle meşgul olmaları vs.
Senin ABD örneğin aslında Türkiye`de de başladı çoktan. Eşim işe alımlarda kesinlikle bakıyor, herhangi bir kulübe üye mi, sosyal işlerle uğraşıyor mu diye. Buradaki pek çok ciddi kurum (Tofaş, Renault, Bosch gibi) hepsinde durum aynı. Torpille giren mutlaka vardır, onları istisna kabul edersek:)
Öte yandan çok acı bir değerlendirme, bizdeki üniversite mezunlarının çoğu "boş". Yurt dışında üniversite mezunu dediğin adam başka bir kulvarda yer alıyor. Bunun da kaynağı tüm eğitim hayatı aslında. Görerek, yaşayarak, gezerek aldıkları eğitim. Ortalama birinin ağaç isimleri, rüzgar yönlerini, genel olarak hayatta kalma becerilerini vs. ben bizim eğitimimizle kıyaslayamam bile.
@Semi M.Eller Evet olunur ama bizim ülkemizde üniversite okumazsan adam yerine konulmuyorsun ne yazık ki…
Siz zaten örnek bir annesiniz ona lafımız yok. Herkes sizin gibi olsa… :))
Ben işe giriş değil de üniversiteye giriş için vermiştim o örneği. İşe alımlarda da büyük yerler hariç kimsenin umurunda değil bu özellikler.
Üni. mezunlarının boş olması üniversitelerimizin de 'boş' olmasından kaynaklanıyor. Var olanları düzeltmeden yenilerini açmasak… Doğru, kıyaslanmaz bile.
dogru