TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi, insana daha önce neden gelmemişim dedirten ve gezerken vaktin nasıl geçtiğini anlayamayacağınız müzelerden.
TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi‘ne gitmeden önce nasıl bir müze ile karşılaşacağımı bilmiyordum doğrusu. Ancak beklediğimin üstünde bir yerle karşılaşmak beni sevindirdi. Görevliler oldukça nazik ve yardımcı oluyorlar. Hatta görevlinin biri, “Gezmeye en üst kattan başlayacaksınız. Daha önce gelmiştiniz, biliyorsunuz herhalde değil mi?” diye sordu. “Yok,” dedim, “İlk defa geliyorum”. Çok müze gezer bir tipim var sanırım. Asansör ile 4. kata çıkıp gezmeye en üstten başlıyorsunuz. Tam ters şekilde de gezebilirsiniz ama biraz saçma olur. İçeride fotoğraf çekmek ise yasak.
Normalde buraya yazmak için gezerken bir elimde not defterim olur ve kısa kısa notlar alırım. Ancak müzeyi, not almayı bir kenara bırakıp hayallere dalmış halde gezdim. Bu nedenle sitesinden ve müzede aldığım broşürdeki bilgilerden yararlanarak hatırladıklarımı anlatmaya çalışacağım. Detaylı bilgiyi ise sitede bulabilirsiniz.
4. Kat Sinema Müzesi
Asansör ile 4. kata çıktığınızda sizi Sinema Müzesi – Türker İnanoğlu Salonu karşılıyor. Bu bölümde Türker İnanoğlu ve Erler Film‘e ait aklınıza gelebilecek her şey (plaketler, afişler, ödüller vb.) sergilenmiş. Duvarlardaki dizi fotoğraflarına bakıp “Aa bu dizi de mi, şu dizi de mi?” derken birçok dizide Türker İnanoğlu imzası olduğunu görüp fazlasıyla şaşırdım.
3. Kat Tiyatro Müzesi
Bu kat ünlü tiyatro sanatçıları Muhsin Ertuğrul, İsmail Dümbüllü, Behzat Butak ve Afife Jale‘nin isimlerinin verildiği dört salondan oluşuyor. Müzeyi gezerken göreceksiniz ki her katta bulunan salonlara değerli sanatçıların isimleri verilmiş. Tiyatro bölümü en etkilendiğim kısımlardan biri oldu. Eski fotoğraflara bakarken şu anda hayatta olmayan ya da hayatta olup da sahneleri bırakan sanatçıları canlı canlı seyredemediğime üzüldüm. Örneğin bir Gülriz Sururi‘yi, Engin Cezzar‘ı, Ayten Gökçer‘i ya da Bedia Muvahhit‘i sahnede izleyememek benim için oldukça üzücü bir durum. Yine de fotoğraflar, afişler, biletler, giysiler ve hatıralar üzüntümü bir nebze azalttı. Her bir belge, fotoğraf vb. geçmişten günümüze olmak üzere çok güzel sınıflandırılmıştı.
2. Kat Sinema-Televizyon
Bu katta da Adnan Öztrak Televizyon Cihazları, Halit Refiğ, Balmumu Heykeller ve Türvak Sergi Salonu olmak üzere dört salon bulunuyor. Televizyon serüvenimizi kameralar, monitörler, cihazlar, fotoğraflar ve diğer birçok eşya eşliğinde görme imkânınız var. Halit Refiğ Salonu‘nda en çok ilgimi çeken kurgu cihazları oldu. Ne zor şartlar altında kurgu yapmışlar diye düşünmeden edemedim. Gerçek emek o zamanlardaymış. Balmumu Heykeller Salonu‘nda Kemal Sunal, Sadri Alışık, Adile Naşit, Belgin Doruk, Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen, Vahi Öz, Necdet Tosun ve Feridun Karakaya’nın heykelleri bulunuyor. En gerçekçi olanı Yılmaz Güney’in heykeliydi diyebilirim. Ancak diğerleri de oldukça başarılıydı. Gittiğimde TÜRVAK Sergi Salonu ise kapalıydı.
1. Kat Sinema Müzesi
Bu katta Nişan Hançer Sinema Belgeleri, Fuat Uzkınay Sinema Cihazları, Lütfi Ö.Akad ve Ali Efendi Sinema Salonu bulunuyor. Eski sinema biletleri, ilklere sahne olmuş kameralar, ışıklar, afişler, fotoğraflar, telesine gibi cihazlar görecekleriniz arasında. Yanlış hatırlamıyorsam bu kattaydı sanırım, bir bölümde Charlie Chaplin‘in filmlerinin DVD’leri duruyordu sırayla. İçimden o anda hepsini izlemek geldi desem yeridir. 82 koltuk kapasiteli sinema salonunu ise görmedim.
Giriş Katı ve 5. Kat
Giriş katında CineTele Cafe ve 5. katta ise Boğaz manzaralı Türvak Cafe/Bar/Restoran bulunuyor. Boğaz manzarasını çıkıp da görmedim ama bir dahaki gelişte mutlaka oturup bir şeyler yeyip içmeyi düşünüyorum. Ayrıca giriş katının müzenin tüm katlarının bir özeti biçiminde dizayn edildiğini söyleyeyim. Ben giriş katında sadece cafe olduğunu sanarak gezmeden çıktım. Siz bu hataya düşmeyin sakın. Ulvi Uraz Sanat Kitaplığı‘nda ise 60.000‘e yakın eser bulunuyormuş. Onları ayrıca ziyaret etmek gerek sanırım.
TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi, İstanbul’da gezdiğim müzeler arasında beni şaşırtan ve umduğumdan daha fazla vakit geçirmemi sağlayan müzelerden biri oldu. Müzeye bir kez gitmeniz size yetmeyecek, tekrar ziyaret etmek isteyeceğinizi de garanti edebilirim. Hatta eski Türk filmleri hastasıysanız bir an önce gidin derim.
Ziyaret Gün ve Saatleri
Salı-Pazar: 10.00-18.00 Pazartesi: Kapalı
Tam: 10 TL Öğrenci, Öğretmen ve 65 Yaş Üzeri: 5 TL Harp malülü, gaziler ve engelliler: 1 TL
TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı Nerede?
Adres: TÜRVAK – Türker İnanoğlu Vakfı Sinema – Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı Yeni Çarşı Cad. No:24 Galatasaray Meydanı 34430 Beyoğlu / İSTANBUL
Tel: 0(212) 245 80 91-92-93 | http://www.turvak.com.tr/
| İstanbul’da Ölmeden Önce Yapılacaklar listesine göz atmayı unutmayın. |
Sinemasever olarak bu müzeyi görmeyi çok isterim. 🙂
Fotoğraflardan anladığım kadarıyla harika bir müze gibi duruyor.Gezmek de nasip olur inşallah 🙂
@Uyuşuk Hayalperest Görmelisiniz mutlaka. 🙂
@Zaman sözleri Güzel bir müze gerçekten. Tavsiye ederim. 🙂
Benim de bu müzeyi görme vaktim geldi geçiyor. Hep erteliyorum nedense 🙁
@Benay Gavazoğlu Zamanı gelir elbet bir gün. 🙂