Ana sayfa Türkiye Eskişehir Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı | Eskişehir

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı | Eskişehir

3637
8
Sazova Parkı ya da uzun adıyla Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Eskişehir‘in içinde bir vaha adeta. İstanbul’dan gelen bir ziyaretçi olarak parkın yeşilliğini ve temizliğini kıskandığımı itiraf etmem gerek. 2008 yılında 400 bin metrekarelik bir alana kurulmuş olan parkın içinde Masal Şatosu, Eti Sualtı Dünyası, Sabancı Uzay Evi, Bilim Deney Merkezi, Korsan Gemisi ve amfi tiyatro bulunuyor.
Sazova Parkı‘na yerli yabancı turist dışında en çok fotoğraf çekimi için gelin ve damatlar geliyor sanırım. Her köşe başında eksantrik pozlarla karşılaşmadık değil. Eskişehir’in öğrenci şehri olması dolayısıyla cübbesini kapıp gelen yeni mezun öğrencilerin sayısı da azımsanmayacak derecedeydi. Eleştiri olarak şunu söyleyebilirim; sadece otopark (ücret 1 TL) biraz toz topraktı o kadar.

Masal Şatosu

Masal Şatosu, Sazova Parkı‘nın incisi konumunda. Şato, Disneyland‘deki Uyuyan Güzel Şatosu‘ndan esinlenerek yapılmış. Zaten Uyuyan Güzel Şatosu da Almanya’daki Neuschwanstein Şatosu model alınarak yapılmıştı. Yani esinlenmenin esinlenmesi olmuş diyebiliriz. 

masal satosu eskisehir
Ancak şöyle de ilginç bir bilgi var ki; şatonun kuleleri Türkiye’deki ünlü kuleler model alınarak yapılmış: Adalet Kulesi | Topkapı Sarayı, Burgulu Kule | Amasya, Çan Kulesi | Diyarbakır, Galata Kulesi | İstanbul, Kız Kulesi | İstanbul, Ulu Kule | Mardin, Yivli Kule | Antalya. 

masal satosu eskisehir
Masal Şatosu’nu timsahlar koruyor ama ilgisizlikten şikayetçiler.
masal şatosu içi
Masal Şatosu‘nun içi daha çok çocukların ilgisini çekecek biçimde düzenlenmiş. Ücretsiz gezebileceğiniz alanlar olduğu gibi 2 TL, 1 TL gibi sembolik ücretlerle yarım saat kadar süren turlardan birine de katılabilirsiniz. Biz turlara katılmayı tercih etmeden direkt olarak seyir terasına çıktık. Şato Pazartesi günleri kapalı.

masal şatosu içi
sazova parki
Sazova Parkı’nın güzelliğini daha iyi görebilmek istiyorsanız şatonun seyir terasına mutlaka çıkın derim. Keşke bu tarz parklar daha önce yapılsaydı da ağaçlar daha da büyümüş olsaydı. Neyse, zararın neresinden dönülürse dönülsün kâr kârdır.

Eti Sualtı Dünyası

eti sualti dunyasi
Eti Sualtı Dünyası, Sazova Parkı’nın içinde yer alan Hayvanat Bahçesi sınırları içerisinde kalıyor. Haftanın yedi günü açık. Giriş ücreti ise 3 TL, 2 TL. Öğrendiğime göre 84 farklı balık türünü görme imkanı bulunuyormuş. Ancak nedense bana bu sayı daha az gibi geldi.
eti sualti dunyasi
Eti Sualtı Dünyası‘nın girişine havuz yapmışlar ama keşke buraya da balık koysalarmış, güzel bir detay olurmuş. İçeriye girdikten sonra yürüyen merdivenle bir kat aşağı iniyorsunuz. Giriş katında sadece hediyelik eşya dükkanı bulunuyor.
eti sualti dunyasi
Balık resmini ve Eti logosunu yan yana görünce aklıma Eti Balık Kraker geldi nedense.

eti sualti dunyasi
Eti Sualtı Dünyası’na hafta sonu gitmeyi aklınızdan bile geçirmeyin derim. Bizim girmemizle çıkmamız bir oldu. İçerisi karanlık, basık ve havasız. Zaten fazla büyük bir yer değil. 
eti sualti dunyasi
Sualtı Dünyası’nın içinde bir de eğitici film ve belgesellerin gösterildiği bölüm bulunuyor. İçerisi oldukça kalabalık demiştim. Gördüğünüz gibi öğrenme aşkıyla yanıp tutuşan halkımız burayı da doldurmuş. Bir kişi bile yoktu yahu.
eti sualti dunyasi

eti sualtı dünyası

eti sualtı dünyası
Piranalar

Sabancı Uzay Evi ve Bilim Deney Merkezi

sabancı uzay evi
Sabancı Uzay Evi‘nde uzayın sırlarını öğrenebileceğiniz gösterimler yapılıyor. Bu gösterimlerin en önemli özelliği iki ayrı yüksek çözünürlükteki projeksiyon ile 360 derecelik tam kubbede yapılıyor olması.  Bilim Deney Merkezi ise çocukların erken yaşta bilim ve fenle tanışmaları için sınırlı olanaklarla kurulmuş. Ses, basınç, yeryüzü, optik, denge deneylerinin yapılabildiği merkezde bilimin deneyerek öğrenilmesi amaçlanmış. Çocuklar daha önce aynı tarz deneyimleri yaşadıkları ve kalabalık olduğu için uğramadık biz. Uzay Evi’ndeki gösterimler saatli ve yer bulmak hayli güç olduğundan parka geldiğinizde ilk olarak buraya uğramanızı tavsiye ederim. 

Su Çarkı.

Korsan Gemisi‘ne (Masal Gemisi) bir dahaki gidişimde uğrayacağım mutlaka. Geminin özelliği aslına uygun olarak inşa edilmiş ve Amerika’nın da bu tarz bir gemiyle keşfedilmiş olması. Giriş ücreti 1 TL, 50 kr. Aslında parkta bulunan suni gölette su kayağı da yapılıyormuş, ama bana pek inandırıcı gelmedi doğrusu. O da başka bahara kaldı.

Parkın etrafını dolaşan gezi trenine binmek ücretsiz. Treni biraz daha büyük yapsalarmış daha iyi olurmuş. Tren istasyonlarını ise ayrıca beğendim.
Eskişehir-Kütahya yolu üzerinde yer alan Sazova Parkı‘na Eskişehir’e gelirseniz mutlaka uğrayın.

8 YORUMLAR

  1. Mayıs başında gitmiştik yani Taksim gezi parkının halka kapatıldığı 1 mayısın hemen arkasındaki hafta sonu! Biraz da ondan yetkililere söylene söylene Y.Büyükerşen'e de övgüler düzerek gezmiştim. İstanbul'da halka kapatılan meydan ve parka karşılık ülkemizin her tarafından otobüslerle gelmiş yerli turistler, öğrenciler yanı sıra özel arabalarıyla gelen yakın çevreden ve yerli halktan oluşan binlerce insan bu yemyeşil alanda bir oraya bir buraya görülecek hiçbirşeyi kaçırmama telaşı içinde koşturup duruyorlardı ya bunu kıskandım işte! Bizim bomboş direnişle kurtarılan ağaçlardan başka birşey olmayan Taksim parkımız ise yetkililerin keyfi isteklerine göre halka kapatılıyordu. Oysa Eskişehirdeki gibi parklar hem ağacıyla çimeniyle yemyeşil olmalıydı hem de herkese açık! Siz de çok güzel anlatmışsınız değindiğiniz gibi ağaçlar şimdilik çok küçükler ama büyüyünce daha da yeşili bol güzel bir park olacak. Görülesi bir yer Sazova Parkı daha çok çocuklar için diye düşünülse de aslında biz büyükler, büyük büyükler için de görülesi! Masal şatosunu bizler kitaplardaki çizili resimlerinden biliriz ama somutlaşmış bir masal şatosunu görmek yine de etkileyici hele ülkenin çeşitli yerlerinden alınan örneklere göre yapılmış kulelerini görmek aynı zamanda bilgilendirici de. Çocukların okuduklarının gerçeğini görebildikleri, bilgi olarak öğrendiklerini deneyebildikleri böyle parkların her ilde yapılabilmesini diliyorum.

  2. @Zihnin Arka Sokakları Trende zaten çocuktan çok yetişkin vardı. Biz de önce bindik sonra kalabalık diye geri indik. Yalnız olsam inmezdim orası ayrı konu. 😀

    @nur Çok güzel şeyler söylemişsiniz. Bu sözlerin üzerine diyecek bir şey yok, aynen katılıyorum. Her ile Büyükerşen gibi bir Belediye Başkanı lazım sanırım. 🙂

    @Bengisu Başaran Hızlı tren yapılsın bloggerlar toplanıp gidelim hep beraber, ne güzel olur. 😀

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here