Ana sayfa Uncategorized Modern Times / 8.5

Modern Times / 8.5

150
2

1929 yılındaki Büyük Ekonomik Buhran sonrası Charlie Chaplin‘den sessiz ama haykıran, komedi yüklü bir kapitalizm eleştirisi: Modern Times.

Günümüzde herkes daha mutlu olmak için çalışıyor. Sistem de her geçen gün insanları daha fazla çalışmaya zorluyor. Çünkü mutlu olmak gitgide zorlaşıyor. İşte Chaplin, 1936’da, sadece çok az kişinin, neredeyse hiç çalışmayarak çok çalışanlar üzerinden mutlu olabildiği bu sistemin eleştirisini çok güzel yapmış.

Makine-insan ilişkisi, makineleşen insan ve sonunda yabancılaşarak deliren insan…

1929 yılında Kuzey Amerika ve Avrupa merkezli olan ancak tüm dünyayı etkisi altına alan Dünya Ekonomik Buhranı 1930‘lu yıllar boyunca sürmüştü. Buhran döneminde 50 milyon kişi işsiz kalmış, dünya ticareti yüzde 60’ların üzerinde bir gerileme yaşamıştı. Modern Times, bu dönemde çekilen ve sistemin mutluluk getirmediğini ve yanlışlığını anlatan bir film olduğundan daha da değerli.

Charlie Chaplin‘i bu filmle birlikte ilk kez uzun soluklu izledim diyebilirim. Nedense filmlerinin televizyonlarda vs.’de gösterildiğini de hatırlamıyorum. Belki de gösterilmiştir, emin değilim. Bu arada Chaplin’in asıl adı Charles‘mış. Bunu da bir yere not etmekte yarar var.

Filmin yönetmeni, senaristi, başrol oyuncusu, yapımcısı hatta müziklerini bile besteleyen Charlie Chaplin‘in ta kendisi. Şapka çıkartmak gerek doğrusu. Diğer başrol oyuncusu ise Paulette Goddard.

1936 yapımı Modern Times filminin çekimleri sonrası Chaplin ve Goddard aralarında 21 yaş fark olmasına rağmen evlenmiş. Goddard da evlenilmeyecek gibi değil hani. Gerçekten güzel kadınmış.

Yasaklar Modern Times‘ın da kapısını çalmış. Film komünizm propagandası yaptığı gerekçesi ile Amerika‘da pek seyirci bulamamış, Almanya ve İtalya‘da ise yasaklanmış.

“Her ne kadar filmde bazı ses ve müzik efektleri kullanılmış da olsa bu sessiz bir filmdir ve Chaplin’in çevirdiği son sessiz filmdir. Chaplin bu ‘sessiz’ filmi çevirdiği tarihte sinemada ses yaklaşık 10 yıldan beri kullanılmaktaydı. Chaplin, hem sessiz filmlerin duyguları daha iyi yansıttığını düşünüyordu hem de farklı dillerdeki insanların da bu şekilde onu anlayabileceğine inanıyordu.” Kaynak.

Modern Times sonrası Chaplin’in diğer filmlerini de mutlaka izleyeceğim, liste de çoğu yer alıyor zaten. Size de tavsiye ederim.





Modern Times IMDb Puanı: 8.6 Benim Puanım: 8.5

“Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler 1-100” ve
“Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler 101-200” listelerine göz atmayı unutmayın.

2 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here