Ana sayfa Listeler Ölmeden Önce Yapılacaklar Listesi Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü

Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü

3097
0
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü‘nde okumayı düşünen arkadaşlar varsa bu yazı tam size göre. 2011 yılında mezun olduğum okulum hakkında aslında şu yazımda biraz bahsetmiştim ama daha detaylı bir yazı yazmak istedim.
marmara-halkla-iliskiler-ve-tanitim-bolumu

Hazırlık Var mı? Dersler İngilizce mi?


Marmara Üniversitesi‘nde eğitim dili İngilizce mi sorusu bana sıklıkla sorulardan biri. Evet, bazı bölümlerde derslerin çoğu İngilizce ancak Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü için bunu söylemek doğru olmaz. Kağıt üstünde derslerin %30 İngilizce işleneceği ibaresi yer alsa da hiçbir ders İngilizce işlenmez. Buna rağmen, 1. sınıfa başlayabilmek için İngilizce Yeterlilik Sınavı’na girip Hazırlık sınıfını atlamanız gerekmekte. Bu sınav gözünüzü korkutmasın; zira eğitim dili İngilizce olmadığından sınavı fazla zor tutmamışlar sanırım, kolaylıkla geçeceğinizi düşünüyorum ama yok ben okumak istiyorum derseniz eğer Hazırlık sınıfını Göztepe Kampüsü’nde okuyacağınızı belirtmiş olayım.

Derslere Devam Mecburiyeti ve Dersler Hakkında

* Derslere devam zorunluluğu vardır. Sınıflar kalabalık olduğundan tek tek yoklama yapılmaz, dolaşan bir kağıda isim yazar, imza atarsınız. Bazı derslerde arkadaşınızın yerine imza atsanız bile fark edilmez ama benim size tavsiyem bunu yapmamanız yönünde olacak. Zira yakalanırsanız sonuçları ağır olabilir. 
Diğer bölümlerle ortak dersleriniz olacak. Bu nedenle kalabalığa kendinizi şimdiden alıştırın. Mümkün olduğunca erken gitmeye bakın.
* Dersin olmadığı, iptal olduğu ya da hocanın gelmeyeceği bilgisine önceden ulaşamazsınız. Bunu okula gittiğinizde öğrenip delirmeye hazırlıklı olun derim.
* Derslerin çoğu blok olarak yapılır. Yani iki ders arası ara vermeden devam edilir.
* Derslere devam eden çoğu öğrenci ek gelir amaçlı ders notlarını satar. Derslere katılmasanız bile okulun karşısında yer alan kırtasiyeden vize ve finaller öncesi ders notlarını alıp sınavdan 100 almanız zor bir durum değildir. Ancak bazı derslerde ödev vb. verildiğinden onları da dikkate almanızda yarar var.
* Sınavlarda üniversitenin logosunun olduğu, çizgili boş kağıtlar dağıtılır ve sınavdan kısa bir süre önce asılan listede hangi sınıfta sınava gireceğiniz bellidir.
* Son sınıfta bitirme tezi yazarsınız. Benim size tavsiyem, ilk yıldan itibaren hangi konuda tez yazmak istediğinize karar verip, kaynak araştırması yapmaya gitmeniz yönünde olacak. Böylelikle son sene büyük bir yükün altına girmemiş olursunuz.

Erasmus Olanakları

Üniversiteye başladığınız andan itibaren yapmanız gereken en önemli işlerin başında Erasmus ile yurt dışında okuyabilme şansını elde etmek olsun. Bunun için hem not ortalamanız, hem de yabancı dil seviyenizin iyi olması gerekmekte. Daha doğrusu, sınava giren kişiler arasında iyi olsa yeter diyebiliriz. Zira sınavdan sonra bir ortalama alınıp, ona göre hibeli ya da hibesiz kaç kişi gidecek belirleniyor. Ancak her okulda olduğu gibi burada da kontenjanlar oldukça sınırlı. Her sene anlaşmalı olan üniversiteler değişim göstermekte. Ben, son sene yani 4. sınıfta güz ve bahar olmak üzere iki dönemi Hollanda‘daki Noordelijke Hogeschool Leeuwarden‘da okumuştum. Erasmus’un yararlarını burada sayacak değilim, mutlaka zorlayın derim.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Nerede?


Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi‘nin kampüsü Nişantaşı’nda, Amerikan Hastanesi’nin arkasında yer alıyor. Burada İletişim’den başka Diş Hekimliği Fakültesi de bulunmakta. Ancak ben lisanstayken ve yüksek lisans yaparken de tüm kampüslerin bir yere taşınacağı, buranın da Maltepe’de bir yer olacağı bilgisi dolanıyordu. Bildiğime göre hâlâ taşınmış değil. Göztepe’deki gibi büyük bir kampüs beklemeyin ama her gün Nişantaşı’na gidip gelmenin de ayrı bir motive edici tarafı olmuyor değil.

Marmara Üniversitesi’ne Dikey Geçiş


Marmara Üniversitesi‘ne iki yıllık bir meslek yüksekokulundan dikey geçiş yapmış biri olarak söyleyebilirim ki, bu durum zor ama imkânsız da değil. Devlet üniversitelerinin dikey geçiş yapacak öğrencilere ayırdığı kontenjan oldukça sınırlı ancak Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) iyi hazırlanırsanız bu sınır önünüzde bir duvar olmaktan çıkıyor. Ben İstanbul Kültür Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Programı‘ndan sonra Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü‘ne geçiş yaptım. Sözel’de Türkiye 37.’si oldum ama siz de yaparsınız, atla deve değil sonuçta. Sözel’e ağırlık verin yeter. Geçiş yaptıktan sonra öncelikle bir yıl intibak senesi adı altında 1. ve 2. sınıfın derslerini alıyorsunuz. Bu dersler arasında eski okulunuzda gördüğünüz dersler varsa, dilekçe ile başvurup almama şansınız da var. Bu seneden sonra ise 3. ve 4. sınıfı okuyup mezun oluyorsunuz.
Sonuç olarak, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü teorik eğitim ağırlıklı, iyi hocaları bünyesinde barındıran ama hocalardan bir şey beklemeyip kendi kendinizi geliştirmeniz gereken Türkiye’nin en köklü üniversitelerinin birinin, en fazla tercih edilen bölümlerinden biri.

olmeden-once-yapilacaklar-listesi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here