Kasır Nedir?
Kasır ya da diğer bir kullanımıyla kasr, hükümdarların, sultanların, padişahların (aa hepsi aynı kapıya çıkan insanlar değil mi yahu?) daha çok şehir dışında dinlenmek amaçlı yaptırdığı köşkten büyük ve şatafatlı, saraydan küçük yapılara verilen isim. Kelime olarak ise yüksek ve ferah bina; taştan veya kârgirden yapılmış küçük saray anlamına gelmekte.
Küçüksu Kasrı Hakkında Bilgiler
- Küçüksu ve çevresi Osmanlı döneminde padişahın has bahçelerinden biri konumunda.
- Çeşitli kaynaklarda bu yöre “Bağçe-i Göksu” adıyla anılmakta.
- Küçüksu Kasrı‘nın bulunduğu yerde daha önce I. Mahmud tarafından Divitdâr Emin Mehmed Paşa’ya iki katlı ahşap bir saray yaptırılmış; III. Selim ve II. Mahmud tarafından da bu yapı onarılarak kullanılmış.
- Batılılaşma sarmış dört bir yanımı… Sultan Abdülmecid dönemine gelindiğinde, padişah bu alandaki eski ve ahşap yapıyı yıktırarak, yerine bugünkü kasrı yaptırmış.
- Kasır, dinlenme ve av için kullanılan bir “biniş kasrı” niteliğindeymiş.
- Küçüksu Kasrı‘nın mimarı Balyan Ailesi’nden Nigoğos Balyan. Küçük Mecidiye Camii (1843), Ihlamur Kasrı (1849), Dolmabahçe Camii (1852–1854), Adile Sultan Kasrı (1853) ve Ortaköy Camii (1854) diğer eserleri arasında. Ayrıca babası Garabet Amira Balyan ile birlikte Dolmabahçe Sarayı‘na da imzasını atmış önemli bir mimar kendisi.
- Çoğu saray ve kasırların aksine Küçüksu Kasrı yüksek duvarlarla değil demir parmaklıklarla çevrili.
- Barok tarzındaki çeşmeyi III. Selim, 1803 yılında annesi Valide Mihrişah Sultan için yaptırmış.
- Üç katlı kasır 400 metrekarelik alan üzerine kurulmuş.
İçeriye öyle kafanıza göre girip gezemiyorsunuz. Gruplar halinde bir rehber eşliğinde toplamda 15 dakika (daha bile az olabilir) içinde gezip çıkmanız bekleniyor. Bir Milli Saraylar klasiği olarak içeride fotoğraf çekmek yasak. Bir yerde fazla beklerseniz hemen rehber acele etmeniz yönünde uyarıyor.
Küçüksu Kasrı‘nın içindeki tavanlardaki süslemeler, her odada birbirinden görkemli şömineler, parkelerin mükemmelliği, mobilyalar, tablolar, aynalar kısacası her şey ayrı ayrı ilgi çekici ve göz kamaştırıcı. Ben sinirden hızlı hızlı gezip çıktım. Tam çıkarken iki Türk gezmeye geliyordu. Bizim rehber tamamen lakayıt bir tavırla, “Şimdi gezemezsiniz size saat verdiler mi, çıkıp bir saat alın (gezme zamanı) ondan sonra gelin” deyince adamlar haklı olarak dellendi tabii. Biz çıktıktan sonra da görevlilerden biri bizi gösterip “Bunlar gezdiler mi?” diye bağırarak rehbere soruyordu. He canım gezdik, al kasrını… İçerisi fazlasıyla güzel aslında ama siz iyisi mi bahçeye çıkıp temiz hava alın ve kasrı, banklara oturup dışarıdan seyredin derim.
Küçüksu Kasrı Ziyaret Bilgileri
Giriş Ücretleri: Tam 5 TL, İndirimli 2.5 TL. Müzekart geçmiyor. Ziyaret Saatleri: Pazartesi ve Perşembe günleri hariç her gün 09:00–17:00 arasında ziyaret edilebilir. Adres: Göksu Mah., Beykoz/İSTANBUL
Güzel bir gezi yazısı.
Şunu belirtmek isterim ki önceki hayatlara sahip olma gibi bir durum olsaydı Allah bunu Kuran'da bildirirdi değil mi?Ama böyle bir şeyden bahsetmemiş.O yüzden bu tarz inançlara kapılmamak gerekiyor.