İstanbul’da Taksim-Tünel arası İstiklâl Caddesi üzerinde hizmet veren nostaljik tramvay sonrası Kadıköy‘e de aynısından yapalım, hem nostalji olur hem de halk kullanır düşüncesiyle hayata geçirilen Kadıköy-Moda Tramvay hattı bölgede yaşayan yaşlıların terörüne maruz kalmak isteyenlerin uğrak noktası.
Kadıköy-Moda Tramvayı, 1 Kasım 2003 tarihinde hizmete girmiş ve sadece 10 istasyonu ya da başka bir deyişle 10 durağı bulunan bir hat üzerinde çalışmakta. Hatta kullanılan tramvaylar Almanya’dan getirtilmiş ve asıl amaç Kadıköy halkının ihtiyaçlarını karşılamak olsa da turistik amaçlı olarak da kullanılmakta.
T3 hattı olarak da bilinen, uzun adıyla T3 Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvayı‘nın durakları:
İDO (Kadıköy)- İskele Camii- Çarşı- Altıyol- Bahariye- Kilise- Moda İlkokulu-Moda Caddesi- Mühürdar- Damga Sokak
Biz de arkadaşım İrem‘le birlikte sırf binmiş olmak için bu tramvaya binelim dedik. Ancak başımıza geleceklerden tamamen habersizdik tabii… İşin doğrusu, binmeden önce tramvayın duraklarının neresi olduğunu bile bilmiyorduk. Kadıköy çarşıya doğru yürürken tramvay bir anda durunca durağın yerini algılayabildik. Binmeden önce tramvayı yoğun olarak yaşlı nüfusun kullandığını duymuştum sağdan soldan ama ilk duraktan bindiğimiz tramvayda nedense tek tük yaşlı vardı. Bir durak gitmemizle bu lafı yutmam da bir oldu…
Yaşlı terörüne zaman zaman denk geliyorum ama Kadıköy-Moda Tramvayı‘nda bu olay artık seviye atlamış, bambaşka bir boyuta ulaşmış. Yani, kısaca şöyle özetleyeyim, bu hatta 70 yaşındaki birisi 60 yaşındaki birine neden bana yer vermiyorsun diye kızabilir ve çevresinden de destek görebilir. Efendim, biz ilk duraktan bindiğimizden ve boş olduğundan, bir de ilk kez binmenin verdiği heyecanla oturduk ilk boş bulduğumuz yere. Ancak bir durak sonra anlayamadığımız bir şekilde tramvay doldu. Arkadaşım İrem de ben bu yazıya ekleyebileyim diye fotoğrafımı çekti, zaten bir durak sonra da indik hemen. Arada geçen bu kısa sürede yaşı geçkin bir kadın bağıra bağıra “Gençler yer vemiyor, biz verelim, lütfen siz oturun” diyerek kendince şovunu yaptı. Yanımdaki kadın kocasına beni gösterek bir güzel ayıpladı. İnerken de sinirli bakışlara maruz kalarak, bütün nefreti üzerimizde toplamayı başardık. “Hanım hanım, ben toplu taşıma araçlarında yaşlı biri, kadın vs. biner diye hiç oturmuyorum zaten haberin var mı?” diyemedim tabii. Alın tramvayınız da sizin olsun, bir daha binersem de iki olsun. Ben yine kendimden büyüklere yer vermeye devam edeceğim tabii ama bölgedeki yaşlılar işi biraz abartmış sanırım.
Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Ücreti
Jeton: 4 TL. Akbil – İstanbulKart: 2,15 TL Öğrenci Akbil – İstanbulKart: 1,10 TL İndirimli Akbil – İstanbulKart: 1,50 TL.
Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Saatleri
Hafta içi: 07:00-21:00, hfta sonu ise Cumartesi 08:30-21:00, Pazar 10:00-20:00 arası 10 dakikada bir hizmet vermekte.
Cidden sıkıcı bir durum. Geçmiş olsun:)
Ahaha teşekkürler. 😀