Ana sayfa Uncategorized Her Güne Bir Masal

Her Güne Bir Masal

618
8
Çocukken yatmadan önce size masal okundu mu hiç? Çocuğunuz varsa ona hiç masal anlattınız mı? Peki bildiğiniz herhangi bir masal var mı? Girişini “evvel zaman içinde kalbur saman içinde, pireler…” diye uzun uzun başlatarak ana konuyu üç dakikada anlattığınız masallardan bahsetmiyorum. Gerçek masallardan bahsediyorum. 
Masalların, çocukların hayal gücünü geliştirmedeki etkilerinin büyüklüğü uzmanlarca da kanıtlanmış bir konu. Hollywood filmlerinde de görmüşsünüzdür, ebeveynlerin elinden çocuk kitabı hiç düşmez. Yatmadan önce bir seremoni şeklinde çocuklarına kitap okurlar. Aslında masal anlatmak bizim kültürümüzde olsa da hayat koşuşturmacası, günlük sorunlar vb. gibi konularla masallara vakit ayıramıyoruz. İtiraf etmeliyim ki biz de kardeşime küçükken çok masal okumadık. Ama kendi çocuğum olursa muhakkak okumayı düşünüyorum.
1999 yılında aldığım ancak bir iki masal okuduktan sonra bir kenara attığım, şimdilerde ise kardeşimin kitaplığında duran “Her Güne Bir Masal” kitabı bugün yine gözüme çarptı. Kitapta tüm dünyadan çeşitli örneklerle her gün için ayrı bir masal var. Yalnız bazı masalların yetişkin kontrolünden sonra okunması şart.
Siz siz olun çocuğunuza masal okuyun, onunla vakit geçirin ve onu hayal dünyasında birbirinden maceralı ve büyülü yolculuklara çıkarın….
Her Güne Bir Masal, Derleyen ve Çeviren: Tarık Demirkan, Resimleyen: Feridun Oral, YKY,  50 TL.

10 Mayıs
KÖYLÜ KADININ HAYALLERİ
-Macar Masalı-
Çok eski zamanlardan birinde, yoksul mu yoksul bir karı koca varmış. Yıkık dökük kulübelerinden ve bu kulübenin içindeki derme çatma yataklarından başka hiçbir şeyleri yokmuş. Kulübenin yanında ahırları, ahırda hayvanları; atları, eşekleri, inekleri, koyunları ve belki inanmayacaksınız ama tek bir keçileri bile yokmuş. Köpeğe ise ihtiyaç duymazlarmış. Doğru ya, hiçbir şeyin olmadığı yerde köpek neyin bekçiliğini yapsın ki? Ayrıca evlerine ayda bir bile et girmezmiş. Köpeği neyle doyuracaklarmış?
Ev hanımının bir tek hazinesi varmış, o da kuluçkaya yatırılmış benekli bir tavuk. Bir sandığa yerleştirilen yumurtalarının üzerine kuluçkaya yatan benekli tavuk, kadının hayallerini gerçekleştirecek hazineymiş. Bu nedenle de evde, yatağın altında tutarmış benekliyi.
Akşam yattıklarında yarın ne yiyeceklerini konuşuyorlarmış:
“Yine makarna yiyeceğiz herhalde, değil mi?” diye iç çekmiş erkek. “Ne yaparsak yapalım kaderimiz düzelmeyecek bizim!”
Karısı artık kendini tutamamış:
“Niye böyle çaresiz görünüyorsun kocacığım. Bugün yarın, artık beneklinin yumurtalarından sarı civcivler çıkacak. Evimizin bahçesi neşeli civcivlerle dolacak. Düşünsene, seneye bir değil, on tane benekli kuluçkaya yatmış olacak ve her biri yirmişer tane civciv büyüyecek! Ben de o piliçleri götürüp pazarsa satacak ve iki tane domuz alacağım! Bu domuzlar çabuk yavrular. Gelecek senenin sonunda doğru beş on tane yavru domuzumuz olacak. Onların da yavruladığını düşün! Burası bize yetmeyecek bile. Onları yine götürüp pazarda satacağım. Bu sefer sana at ve araba alacağım, yük taşıyabileceksin. Öyle çok para kazanacağız ki, çok kısa sürede Budapeşte’de bile ev alabiliriz.”
Bu sefer adam kızmış:
“Ben öyle atlarımı fazla yormam! Sabah akşam çalışmam! Onlar dinlenmeli, saman değil arada bir arpa da yemeliler! Haftada en az iki gün dinlenmeliler!”

“Olur mu kocacığım! Onları sürekli çalıştırmamız lazım ki, para kazanabilelim. Yoksa sadece besleriz. Halbuki onlar bizi beslemeli, para getirmeliler.”

“Yeter artık! Yeter be!” diye hırsla dönüş yatakta evin beyi. Ama öyle hızlı dönmüş ki, yatak çatırtılarla yıkılmış. Karı koca yatağın altındaki beneklinin üzerine düşmüşler. Tavuk can havliyle altlarından kaçmış, ama büyük ümitlerle beklenen civcivlerin çıkacağı yumurtalar ise koca bir omlet olmuş!
Belki “atlar çalışsın mı” diye kavga etmeselerdi, istedikleri şeylere bir gün ulaşabilirlerdi. O zaman masalın sonu da farklı biterdi. Kim bilir!

8 YORUMLAR

  1. Şöyle bir düşündümde, şöyle bilindik masallardan gayri bildiğim bir masal yok galiba.
    Ama oda birşeydir demi? 😀
    Bugünün masalı baya kötü sonuçlanmış. Üzüldüm. Yazık oldu ama şükür ki benekli yaşıyor. 🙂

    Bu arada blogger benden hala eski sürümünü kullandığım için intikam mı alıyordur nedir, konuları yarım saat geç görüyorum. Nerden farkettinki derseniz, şuan listede bu konu görünmüyor. Diğer konuya bakmıştım ki, bunu gördüm.

  2. Masallarla karşılaşmak bahtiyarlık verici. Çocuklar sıklıkla bildikleri, bilhassa önceden de bildikleri masalları yeniden yeniden dinlemeyi talep ederler bilirsiniz. hatta en ufak bir değişiklik yapsanız; "diklenirler" orası tam böyle değildi diye. Çok düşündüm; neydi onların bu masalın bilinirliğinden duydukları eşsiz haz? Güvenli oluşu mu? hatta biraz da bunun için, bir yazı yazmıştım.

    http://eski-tas.blogspot.com/2011/06/masallara-kiymayin-efendiler.html

    Sanırım, her dinleyişte masala bir büyü katan ve asla "yine mi"lere sığmayan imgelemleri yüzünden. Bu kitaptan haberliyim ben de. Fakat son satırına dek keyifle okuyabiliyorsak hala; hala umut duyabiliriz hayattan.

    "Her Güne Bir Masal" fikriniz, bu sayfalar için inanın masalsı bir önemde bana kalırsa. Çok yaşayın; başa dönsün masallar 365'in sonunda ve başarınız daim olsun!

    • Çok teşekkürler güzel yazınız için..
      Yazınızı en kısa zamanda okuyacağım.. Masalların sizin gibi duyarlı insanlar tarafından değer verildiği ve yaşatılmaya çalışıldığını görmek oldukça sevindirici. :)))

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here