Ana sayfa İstanbul Beyoğlu Galata Kulesi: İstanbul Kanatlarımın Altında

Galata Kulesi: İstanbul Kanatlarımın Altında

784
2
İstanbul‘un simge yapılardan biri olan Galata Kulesi, 1500 yıla yakın süredir kentin tarihine tanıklık ediyor. Bodrumunda çürüyen esirlerden, takma kanatlarla Üsküdar’a uçan Hezârfen’e kadar birçok acı-tatlı anı saklı taşlarının arasında.

galata-kulesi-beyoglu

Arkadaşlarım Hande ve Merve ile gittiğim Galata Kulesi benim için Topkapı Sarayı‘ndan sonra belki de en güzel manzaraya sahip ikinci yapı. Panoramik İstanbul seyri imkânı sunan kuleyi İstanbul’da yaşamama rağmen bugüne kadar iki kez ziyaret ettim. İlk ziyaret edişimin sebebinin ortaokul dönem ödevim olması ise fazlasıyla üzücü tabii. Ancak zararın neresinden dönülse kârdır mantığıyla bundan sonra daha sık ziyaret etmeyi düşünüyorum.
Galata Kulesi‘nin kısaca tarihinden bahsetmek gerekirse eğer, kule Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiş. 1204‘te Haçlı Seferleri sırasında tahrip edildikten sonra 1348 yılında İsa Kulesi adıyla Cenevizliler tarafından yeniden yapılmış. Osmanlılar döneminde ise zindan, rasathane ve yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Daha fazla bilgi için bakınız. 
Galata Kulesi‘nin yüksekliği 67 metre. Karşılaştırma yaparsak eğer, Pisa Kulesi 56 metre, Eiffel Kulesi 324 metre, Big Ben 96 metre.

Galata Kulesi‘ne asansörle çıkıyorsunuz. Yani yokuş tırmanır gibi merdivenlerde sürünmek yok. Ancak asansörden indikten sonra da merdivenler var. Bu merdivenler sağ olsun en alt kattan yukarıya kadar yürümüşsünüz hissi veriyor.
Galata Kulesi Hezarfen Çelebi

Galata Kulesi denildiğinde akla gelen ilk isim tabii ki Hezârfen Ahmed Çelebi. Bu arada bilmeyenler için söyleyeyim kendisinin ismi Hezârfen değil. Sadece halk arasında geniş bilgisinden ötürü bu adla çağrılırmış. Büyük ayıp ama ben de yeni öğrendim ki Hezârfen “bin fenli” (bilimli) yani “çok bilen” anlamına geliyormuş. Hezâr Farsça kökenli bir kelime ve 1000 anlamına geliyor. 
Uçmayı başaran ilk insanlardan olan Hezârfen aslında ilk değil. Ondan önce İsmail Cevheri de kendi imal ettiği tahta kanatlarla uçuş denemesi yapmış ancak bir müddet uçtuktan sonra düşerek hayatını kaybetmiş. Zaten Hezarfen kendi uçuş denemesini yapmadan önce Cevheri’nin de bulgularını incelemiş ve ondan ilham almış. 
Hezârfen uçtu diyoruz ama kat ettiği az buz bir mesafe de değil hani. Galata Kulesi‘nden Üsküdar‘a kadar tam 3558 metre uçmuş.

Evliya Çelebi, Seyahatnamesi‘nde bu durumu şöyle anlatmış:

“İptida, Okmeydan’ın minberi üzere, rüzgâr şiddetinden kartal kanatları ile sekiz, dokuz kere havada pervaz ederek talim etmiştir. Badehu Sultan Murad Han Sarayburnu’nda Sinan Paşa Köşkü’nden temaşa ederken, Galata Kulesi’nin taa zirve-i belâsından lodos rüzgârı ile uçarak, Üsküdar’da Doğancılar meydanına inmiştir. Sonra Murad Han, kendisine bir kese altın ihsan ederek: “Bu adam pek havf edilecek (korkulacak) bir ademdir. Her ne murad ederse, elinden geliyor. Böyle kimselerin bekası caiz değil, ” diye Gâzir’e (Cezayir) nefyeylemiştir (sürmüştür). Orada merhum oldu.”

Dönenim padişahı IV. Murad da bu durumdan pek hoşnut olmuş ve Hezârfen’i bin kese altınla ödüllendirmiş. Ancak zekasından korkmuş olacak ki “tehlike arz ediyor” düşüncesiyle Cezayir’e sürgün etmiş. Böylelikle İstanbul’da doğan Hezârfen Cezayir’de vefat etmiş.

Hezârfen’den bu kadar bahsetmişken Türk imzalı Hezarfen animasyonunu da izlemenizi tavsiye ederim.


Galata Kulesi'nden İstanbul Manzarası

Hezârfen’in anısını yad ettikten sonra karşımıza çıkan manzara karşısında bir an nefessiz kalıyoruz. Bu anı ölümsüzleştirmek için eller istemsizce cep telefonlarına gitmesine rağmen büyü bozulmasın diye bir müddet seyre dalıyoruz.

Galata Kulesi'nden İstanbul Manzarası
Galata Kulesi'nden İstanbul Manzarası

Bende hafif yükseklik korkusu var. Hafif dedim zira yükseğe hiç çıkamayanlardan değilim. Ancak aşağı baktığımda başım döner ve ayağım kayar ya da fazla eğilip de düşersem diye düşme esnasında tutunabileceğim olası yerlerin kafamda listesini çıkartırım. Hatta düşme sonrası yere çakılmanın verdiği acıyı da tahayyül ederim. Kafa gidik anlayacağınız.

Bu kez de aman gözlüğüm, telefonum düşmesin diye fazla eğilmedim aşağıya. Ancak manzara öyle şahane ki insanın Hezârfen gibi kuş olup uçası geliyor.

Galata Kulesi Manzara

Bir yandan da “İstanbul’u harcadılar, harcıyorlar ve hep harcayacaklar Matmazel” tarzı bakışlar atıp, geçmiş zamana, eski İstanbul’a ışınlanma hayalleri kuruyorum.

Galata Kulesi Bilet

Galata Kulesi’nin etrafında tavaf misali milyon kez döndükten sonra işin suyunu çıkarttığımızı fark edip ona veda ettik. Arayı fazla açmadan mutlaka tekrar ziyaret etmek gerek.

Galata Kulesi Giriş Ücretleri Ne Kadar – 2015

Galata Kulesi giriş ücreti Türk vatandaşları: Öğrenci: 5 TL Yetişkin: 10 TL Yabancılar için ise 25 TL.
Müzekart geçerli değil. Sabah 09:00‘da açılan kuleyi akşam 19:00‘a kadar ziyaret edebilirsiniz. 

2 YORUMLAR

  1. Bir hafta önce ben de Galata Kulesi ve Restorantı ile ilgili bir yazı yayınlamıştım blogumda.
    Ve fotoğrafların bazı kareleri bende de sizinkiyle benzer.:)
    Çok güzel bir yapı Galata Kulesi…

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here