Florya Atatürk Deniz Köşkü, Atatürk’ün İstanbul’a geldiğinde özellikle yaz aylarında sıklıkla vakit geçirdiği, ziyaretçilerini ağırlayıp toplantılar yaptığı, zaman zaman da halkla birlikte denize girdiği bir yazlık konutken günümüzde müze olarak düzenlenmiş durumda.
Florya‘ya biz nasıl gittik önce ondan bahsedeyim. İstanbul Akvaryum‘a giderken arkadaşım Merve’nin rotasını izlemiştik. Şöyle ki; Küçükçekmece Meydan’dan BN2 Küçükçekme-Eminönü otobüsüne binerek iki durak sonra Menekşe durağında ya da bir sonraki Florya durağında inebilirsiniz. Çünkü Florya Atatürk Deniz Köşkü bu iki durağın arasında yer alıyor. Florya’da inerseniz geri yürümeniz gerekecek.
Florya Atatürk Deniz Köşkü‘nün önüne gelince tabelasını ve dışarıdan fotoğrafını çekeyim dedim. Aradan bir, iki dakika geçmeden güvenlik, polis arası bir adam gelip fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söyledi. Düşünün daha içeri girmemişiz, çektiğim yer de giriş bölümü. Sebebi ise devlet konukevi olmasıymış. Askeri bölgelerin vs. fotoğrafını çekmenin yasak olduğunu biliyordum ama devlet konukevlerini yeni öğrendim ve fazlasıyla şaşırdım şahsen. Ben acaba adam bizi ziyaretçi sanmadı ondan mı böyle davrandı diye düşünerek, “Yok biz zaten gezmeye geldik, içeri gireceğiz,” tarzında safça bir şey söyledim. Neyse efendim, böyle gergin bir başlangıçtan ve “Direkt köşke gidin, sağda solda başka bir yere uğramayın sakın” diye kibarca uyarıldıktan sonra neden köşke kimselerin gidip gelmediğini, ziyaretçi sayısının azlığını bir kez daha anlamış oldum. Milli Saraylar sen neden böylesin…
Florya Atatürk Deniz Köşkü, biliyosunuz günümüzde müze olarak kullanılmakta ve TBMM Milli Saraylar‘a bağlı olarak hizmet veriyor. Köşkün önüne gelince küçük kulübenin içindeki gişe görevlisi pek nazikti de bütün gerginliğimizi aldı götürdü. “Köşkün fotoğrafını da çekmek yasak mı?” diye sordum. “Köşkün kapısından içeri girene kadar istediğiniz kadar çekin,” diye yanıtladı kibarca. Giriş ücreti tam 5 TL, öğrenciyseniz eğer 2.5 TL. Biz oradayken okul otobüsleri köşkten çıkıyordu, çocukları atlatmayı başardık . Onlar da gidince köşk bize kaldı. İçeriye galoş giyip giriyorsunuz ve rehber eşliğinde geziyorsunuz. Bir Milli Saraylar klasiği olarak içeride fotoğraf çekmek yasak.
İlk olarak Atatürk‘ün kayığı sizi karşılıyor. Sonraki bölümde Florya Atatürk Deniz Köşkü‘nün tarihi hakkında bilgiler içeren bir pano ve köşkün mimarı Seyfi Arkan hakkında bir vitrin bulunmakta. Atatürk, İstanbul‘u sık sık ziyaret ettiğinden İstanbul Belediye Başkanı ona bir hediye vermek istemiş ve böylelikle 1935 yılında köşkün inşaatı tamamlanarak Atatürk’e hediye edilmiş. Atatürk, köşkü çalışma ofisi, yabancı ve yerli misafirleri ağırlamak, çeşitli toplantıları gerçekleştirmek ve dinlenme amaçlı kullanmış. Gezerken bizim aklımızdaysa halkla beraber denize girdiği fotoğrafları vardı tabi…
Atatürk’ün kullandığı kayığı gördükten sonra yemek yenilen, toplantıların yapıldığı büyük salona geçtik. Burada ortada Çankaya’daki masanın aynısından bir masa bulunuyor. En çok ilgimi çekense o dönemde sofrada kullanılan Christofle marka çatal bıçak takımları oldu. Annemin yıllardır çalıştığı bir marka olduğundan ben de çocukluğumdan bu yana Christofle ile büyüdüm diyebilirim. Afet İnan‘ın da bu masada sofra dersleri verdiğini söylemiş olayım.
Atatürk’ün çalışma odası da sade döşenmişti. Kitaplığındaki kitaplar Dolmabahçe Sarayı‘na götürüldüğü için boştu. Daha sonra Atatürk’ün yatak odasına gezdik. Dolmabahçe Sarayı’ndaki odasında bulunan yatağı bana hep küçük gelmiştir nedense. Buradaki yatağının boyu normaldi. Banyosu da fazlasıyla ilginçti. Oldukça büyük olan banyoda, Atatürk’ün hastalığı döneminde tartılması için bir de özel koltuk bulunmakta.
Manevi kızlarının odaları da yine köşkte yer alan bölümler arasında. Afet İnan‘ın odası bayağı büyüktü. Ülkü Adatepe‘nin odasında ise kendisi tarafından müzeye bağışlanan giysi ve fotoğraflar bulunuyor. Atatürk’ün ilk kez gördüğüm bornozlu ve mayolu fotoğrafları da yine duvarlarda sergilenmekte. Koridorlarda ise camekânlar içinde Atatürk’ün özel eşya ve giysileri (mayo, şapka, bornoz vb.) sergileniyor.
Fotoğrafları çıkışta çekeriz diyerek girmiştik içeri. Çıkınca kendimizi kumlara attık. Yazı özlemişiz sanırım. Atatürk’ün köşke doğru verdiği pozun aynısını vermeye çalıştık ama ne mümkün!
Florya Atatürk Deniz Köşkü Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
TBMM Milli Saraylar’a bağlı olan Florya Atatürk Deniz Köşkü, Pazartesi ve Perşembe dışındaki günler 09:00-17:00 saatleri arası ziyarete açık. Giriş Ücreti: Tam 5 TL, İndirimli 2.5 TL.
Florya Atatürk Deniz Köşkü Nerede? Nasıl Gidilir?
Adres: İstanbul Cad. Florya/Bakırköy. Metrobüsle Küçükçekme durağında inip, Küçükçekmece Meydan’dan BN2 Küçükçekmece-Eminönü otobüslerine bindikten sonra Florya ya da Menekşe durağında inerek köşke ulaşabilirsiniz. 73B Florya-Bakırköy ya da 73F Florya-Taksim otobüsleri de diğer seçenekler arasında.
Birkaç yıl önce içeride fotoğraf çekiliyordu. Laf ola beri gele. En son gittiğimizde müze görevlisi peşimizde gezdi "çekmeyin bak" diye diye. Zararlı mararlı dedi. "Güneş ışığı daha zararlı aslında,mesela bu giysiler için" dedik. Öyle kalakaldı. Malum çok fazla güneş alan bir yapı.
Biz içeride zaten çekmek istemiyoruz havası verince rehber çok oralı olmadı, zaman zaman bizi yalnız bile bıraktığı oldu ama ilk girerken bizi uyaran görevli daha sonra sık sık köşke gidip gelip bizi kontrol etmeyi ihmal etmedi sağ olsun. Zararlı olayı tamamen uydurma tabii..