Ana sayfa Uncategorized Bir Zamanlar Anadolu’da / 8.5

Bir Zamanlar Anadolu’da / 8.5

664
0

Dün uzun zamandır izlemek istediğim Bir Zamanlar Anadolu’da TRT 1’de yayınlanınca kaçırmak istemedim. Yalnız işin kötü tarafı film 23:55‘te başladı. Sanata saygı arkadaş!

Ercan Kesal‘ın anılarını yazdığı Peri Gazozu‘nu okuduktan sonra bu filmi izlemem daha iyi oldu. Çünkü filmin senaryosunu Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal ve Ebru Ceylan beraber yazmışlar ve filmin temelinde Ercan Kesal’in doktorluk yaptığı dönemde yaşadığı ve Kırıkkale’nin bir kasabasında işlenen cinayetin soruşturma süreci var. Eğer siz de henüz filmi seyretmediyseniz önce Peri Gazozu‘nu okumanızı tavsiye ederim.

Filmi seyrederken tam da yukarıdaki sahnede elektrikler kesildi. Yani tam da Fırat Tanış köpeğe bakıp irkilmişken. Dedim ne oluyoruz, Bir Zamanlar Göktürk‘te mi çekiliyor arkadaş! Allah’tan hemen geldi ama anlık gerilim yaşadım bir güzel.

Nuri Bilge Ceylan filmlerini izlerken her kare beni duygudan duyguya sürüklüyor.

Bu filmde de yine mutlu yok, herkes bir nedenle mutsuz. “Kola var mı?” sahnesi ise beni koparttı.

Bu arada hangi filmi beğensem arkasından görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki çıkıyor. Ayakta alkışlıyorum kendisini.

Oyunculara gelecek olursak;

Yılmaz Erdoğan‘ı ilk defa beğendim diyebilirim. Kelebeğin Rüyası‘nı izlemedim ama bu filmde kendini bulmuş. Muhammet Uzuner doktor rolünde yine döktürüyor. Taner Birsel yarın gitsin savcılık yapmaya başlasın. Fırat Tanış resmen gözleriyle oynamış. Katili oynamak kolay değildir. Ahmet Mümtaz Taylan’ın verdiği tepkiler olmasa bu film eksik olurmuş. Ercan Kesal‘ın içine muhtar kaçmış. Bir insana muhtarlık bu kadar mı yakışır. Utanmasam televizyon ekranına “Bir kavanoz bal da bize hazırlat” diyeceğim (filmi izledikten sonra nedenini anlayacaksınız). Otopsi teknisyeni Kubilay Tunçer‘in aletler konusundaki şikayeti de görülmeye değer. “Onların testeresi şarjlı”. 🙂

Bir Zamanlar Anadolu’da 64. Cannes Film Festivali‘nde büyük ödül Altın Palmiye için yarışacak filmler arasına girdi ve ikinci büyük ödül olan Grand Prix (Büyük Ödül) kazandı.

Asya-Pasifik Film Ödülleri’nde”Yönetmenlik Başarısı”, “Sinematografik Başarı” ve “Uluslararası Jüri Özel Ödülü”nün sahibi oldu.

44. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödüllerinde ise 6 ödül kazandı. En İyi Film
En İyi Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan, En İyi Senaryo: Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan, Ercan Kesal, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Ercan Kesal, En İyi Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki ve En İyi Kurgu: Bora Gökşingöl, Nuri Bilge Ceylan.



Bir Zamanlar Anadolu’da IMDb Puanı: 7.6 Benim Puanım: 8.5

(Not: Ölmeden Önce İzlenmesi Gereken Filmler listesine göz atmayı unutmayın.)

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here