Ana sayfa Uncategorized Basit Bir Ev Kazası | Günay Karacaoğlu

Basit Bir Ev Kazası | Günay Karacaoğlu

510
0
Fotoğraf kaynağı: http://www.muratipek.com/basitevkaza.html

7 Ekim Pazartesi Yunus Emre Kültür Merkezi‘nde sahnelenen Basit Bir Ev Kazası oyunundaydım. Siz neden gelmediniz? 🙂 Kültür merkezinin bulunduğu Ataköy bize biraz uzak kalıyor. Tamam uzak demeyelim “bayağı uzak” diyelim. Ama işin içinde tiyatro olunca benim için akan sular duruyor. İyi ki de gitmişim.

Günay Karacaoğlu‘nun tek kişilik dev bir performans sergilediği Basit Bir Ev Kazası oyununa uzun zamandır gitmek istiyordum. Günay Karacaoğlu sevdiğim bir oyuncu ama onu sahnede canlı canlı izlemek kısmet olmamıştı.

Özellikle kadınların hatta evli kadınların seyretmesi gereken bir oyundu. Annelerinizi bu oyuna mutlaka götürün derim. Oyunda Songül (Günay Karacaoğlu) aradığı aşkı bulamamış, mutlu değil ama kocasını da terk edemiyor. İntihara kalkışmadan önce diğer kadınlar arkasından konuşmasınlar diye çamaşırları sermeye kalkan bir tip. İntihar denemeleri sürekli başarısız oluyor ve bu denemeler basit bir ev kazası olarak kayıtlara geçiyor.

Basit Bir Ev Kazası, bol bol güleceğiniz ama yer yer de hüzünleneceğiniz, çoğu evli kadının aklından geçenleri sahneye koyan seyredilesi bir oyun.

“Artık ben iyi ve muhteşem sevgililer hayal etmeyeceğim. Çünkü bu hayaller sonra hayalete dönüşüyor.”

Yazan/Yöneten: Murat İpek Oynayan: Günay Karacaoğlu
Müzik: Çiğdem Erken Dekor: Barış Dinçel Yapım: Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu

Eğer kocanız 15 yıldır kapıdan hep aynı şekilde giriyor, hep aynı yere çantasını bırakıp klozetin kapağını 15 yıldır açık bırakıp fermuarını koridorda çekiyorsa, hele birde evliliğinizi “Eh! Artık zamanıdır…” diyerek yapmışsanız emin olun siz de ziyan ve zebil (!) olmuş kadınlar kulübüne üyesiniz. Aslında Songül, hepimiz kadar cesur aynı zamanda hepimiz kadar ürkek. O en az bizim kadar gerçekçiyken, Merzifon Saat Kulesi’nin dibinde romantik bir buluşma hayal edecek kadar da ayakları yerden kesik. Doğal olarak aşksız bir hayatı yaşanmış saymayan Songül, savrulduğu Brezilya dizilerinden, bizi yazmaya çalıştığı romanın kıyılarında dolaştırıp, kara mizah bir kahkaha tufanına götürüyor. Onun kendini aşma serüveni aslında yaşadığımız toplumun kendini aşma serüveninden de çok farklı değil. Bu nedenle Songül hayatına bizim için komik bir pencere açarken, aşk romanında “Genç ve güzel kadın kırılan gururunu ve onurunu bir kenara bırakıp İspanya’dan Merzifon’a uzanan çileli dans hayatını düşündü.” Hayal ettiklerini hatırladı ve kendi kendine dedi ki. “Artık ben iyi ve muhteşem sevgililer hayal etmeyeceğim. Çünkü bu hayaller sonra hayalete dönüşüyor“ demeyi de ihmal etmiyor.

Basit Bir Ev Kazası, 2008–2009 Muhsin Ertuğrul – Sadri Alışık ve Afife Jale Tiyatro Ödülleri Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görülmüş.

Bu da benim gözünden oyunun şarkısı olsun:

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here