“Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin 1915-2015” sergisini 16 Temmuz‘a kadar DEPO‘da ziyaret edebilirsiniz. Uzun zamandır, gittiğim sergiler arasında en beğendiğim olan bu sergiyi kaçırmayın derim.
“Ömrüne Sığmayan Adam” sergisi
Tophane‘de yer alan eski
Tütün Deposu, şimdiki
DEPO‘da yer alıyor. Tramvayla Tophane durağında inip kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir konumda yer almakta ve DEPO’daki tüm etkinliklere giriş
ücretsiz. Biz de kardeşimle beraber bu önemli sergiyi ziyaret etmekte biraz geç kaldık, siz de bitmeden mutlaka gidin derim. Hatta çocuğunuzu, kardeşinizi ya da ne bileyim yeğeninizi alıp gidin.
“Serginin birincil amacı, günümüz Türkiye’sinde Aziz Nesin’i kendisine yüklenen değil; oluşturduğu ve yaşattığı değerlerle tanımak ve tanıtmak.”
Bildiğiniz gibi bu yıl, yani 2015 yılı Aziz Nesin‘in doğumunun 100. yılı. Bu nedenle Nesin Vakfı tarafından “Aziz Nesin’i edebiyatı, mizahı, hayat görüşü, politik duruşu ve geleceğe bıraktıkları açısından daha yakından tanımak ve değerlendirmek amacıyla” böyle bir sergi düzenlenmiş.
Bir yerden daktilo sesleri geliyor. O tarafa yönelince görüyoruz ki, bu kısım bir nevi oda gibi tasarlanmış. Aziz Nesin’in, “Bana canlıymış gibi geliyor,” dediği daktilosu masada. Daktilo sesleri gelmeye devam ediyor ve keşke ölmeseydi diye düşünüyoruz. “Benim olmadığım zamanlarda bu daktilo makinesinin bulunduğu odadan daktilo sesleri duyarsanız, makineye geçirilmiş kağıtta yazılar görürseniz hiç şaşmayın; makinem, benim yarım bıraktıklarımı, yazamadıklarımı yazıyor demektir.”

“Ömrüne Sığmayan Adam” sergisi, Aziz Nesin’i anlatmanın yanı sıra; onun tanıklık ettiği tarihi sözlü, görsel ve yazılı belgelerle izleyiciye aktarmayı ve çeşitli tartışma platformları açmayı hedefliyor. 6-7 Eylül olayları, Sivas katliamı gibi Türkiye’nin yakın tarihinde iz bırakan olaylara, Türkiye’de sanat, edebiyat ve politika alanına Aziz Nesin’in gözünden bakma, Aziz Nesin’i bilindik klişelerin ötesinde tanıma olanağı sunuyor. Aziz Nesin’in yaşamı süresince ortaya çıkardıklarının yanı sıra, ömrüne sığdıramadığı işleri de sunuluyor.
Güven Turan (@benolmeden) tarafından paylaşılan bir fotoğraf (30 Haz 2015, 04:09 PDT)
“Yıl 1963… Yaş 48… Saçlarım hâlâ simsiyah.”
1990 yılında aldığı ve “Şimdiye dek aldığım ödüllerin en değerlisi,” dediği Altın Tolstoy Ödülü.
Aziz Nesin’in çocukluğu
“Yaşımdan genç göründüğümü söylüyorlar. Çalışmaktan yaşamaya zaman bulamadığım için yaşlanmamış olacağım.”
Aslında “Ömrüne Sığmayan Adam: Aziz Nesin” sergisi hakkında yazacak çok şey ve paylaşacak çok fotoğraf var ama serginin büyüsünü bozmamak adına paylaşmıyorum. Aziz Nesin hakkında bilmediğim birçok yeni bilgiyi öğrendim, Nesin’e daha fazla yakınlaştım ve içimde tüm kitaplarını okuyup hatmetme arzusu uyandı. Ve en önemlisi bir anını bile boş geçirmeyen, görüp de unuttuğu rüyaları bile boşa geçen zaman olarak değerlendiren bu çalışkan adam, bana tekrar, daha da fazla çalışmam, “anı yaşa”mam ve sürekli aktif olmam gerektiği bilincini aşıladı.
Güven Turan (@benolmeden) tarafından paylaşılan bir fotoğraf (30 Haz 2015, 04:28 PDT)
2009 yılındaki sel baskınında Nesin Vakfı’nda bulunan piyano da ağır hasara uğramış.
Aziz Nesin’e özgü başlıca yazım biçimlerinden bazıları
“Sergide Fatih Pınar ve Burcu Kolbay tarafından hazırlanan, Nesin Vakfı öğrencileri ve çalışanlarıyla yapılan video-röportajları temel alan “Aziz Nesin Yaşıyor” belgeseli ile Nesin Vakfı fotoğrafları da yer alıyor.”
Son olarak serginin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etmek isterim. Gerçekten bayılarak gezdiğim ve Aziz Nesin’e yakışar bir sergiydi diyebilirim.
DEPO Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç her gün 11:00-19:00. Tüm DEPO etkinliklerine giriş ücretsiz.
teşekkürler güven,
aziz nesin tam da denildiği gibi ömrüne sığmamış
keşke daha uzun yaşasaydı dediklerimden… Işıklar içinde uyusun büyük usta…
Ne yazık ki kaçırdık bile:( İstedim ama gidemedim bir türlü. Uzatırlar dedim ama uzamamış da.
2 Ağustos'a kadar uzatılmış:) Ayarlayabilirim inşallah.
@sezer eser perker Aa süper haber!! Fırsat bulursam tekrar gideyim ben de. :))