![]() |
Can Yayınları, 111 sf., 9 TL |
1957 yılında Nobel Edebiyat Ödülü‘nü almış olan ünlü yazar Albert Camus‘nun en tanınmış kitaplarından biri olan Yabancı, XX. yüzyıl insanının içine düştüğü yabancılaşmayı anlatıyor.
Vedat Günyol tarafından yazılan ‘Albert Camus ve Yabancı’sı’ adlı ön sözünden aldığım birkaç cümle:
“Ölümle biten yaşam saçmadır, evet. Bunda kuşku yok. Ama, yaşam ölümle bitiyor diye, kapayacak mıyız gözümüzü, yüreğimizin kapılarını bu yaşanası dünyanın güzelliklerine, bunlar yanında insanların acılarına, çaresizliklerine? Mademki yaşıyoruz, yaşadığımız sürece mutlu olmaya, sağımızda solumuzda mutluluk yaratmaya bakmalıyız. Mutluluk, bir yerde ve her yerde, hiçbir şey beklemeden dünyayı, insanları sevmektir, diyor Albert Camus.”
“İslam dininin kurucusu Hz. Muhammed, ‘Ölmeyecekmiş gibi çalış, ölecekmiş gibi dua et,’ demiş. Camus ise ‘Ölmeyecekmiş gibi çalış, öleceğini bile bile yine çalış’ diyor.”
Albert Camus‘un Yabancı‘sında Haruki Murakami kitaplarında da olan, kitap bittikten sonra bütünü anlayabilme özelliğini bulacaksınız. Parçalar yerine oturduğu zaman asıl resim ortaya çıkacak. Zaman zaman kitabın ana kahramanı Meursault gibi, kişilere, olaylara, hayata kısacası her şeye kendinizi yabancı hissedeceksiniz. Bir nevi ruhu alınmış bir insan gibi, robot gibi olacak, saçmalıklara karşı tepkisiz bir eşyaya dönüşeceksiniz. Sonunda anlayacaksınız ki aslında hepimiz birer yabancıyız bu dünyada.
Benim de okunacaklar listemde olan Albert Camus'un Yabancı'sı ile ilgili ipuçları almak güzel oldu.Özellikle son paragraftaki anlatım çok hoş 🙂
Teşekkür ederim, kısa ama etkili bir roman. 😉
bir kaç yıl önce okuma girişiminde bulunmuştum. tatilin sıcak havasına ve rehavetine fazla gelmişti.. okunacak listemde ilk beşte bu kitap… paylaşıma teşekkürler…
Okurken değil bittikten sonra etkileyen kitaplardan.. Ben teşekkür ederim..
Anammmm! Okumamışım ya ben bu kitabı!!! Evrene pozitif enerji gönderiim o da bana bunu göndersin (Yazar burada bir başka yazıya atıfta bulunmuş). Ev – iş doğrusu üzerinde kendime en kısa sürede üçüncü bir nokta oluşturup, noktaya da D&R adını vermeliyim galiba. :S
:)) Bende o nokta hep var. Hatta iş yok D&R var. Okursunuz acelesi yok. 😀
okuduğum en iyi kitaplardan biridir Yabancı.Hala tadı damağımda.
Gerçekten güzel kitap…
bu kitabı anlamak için biraz araştırmak lazım. bir kez okumayla anlaşılabilecek türden bir kitap değil bence. varoluşçuluk, içinde bulunulan tarihsel, politik, felsefi koşullar, albert camus'nün biyografisi gibi şeyleri bilmek lazım. varoluşçuluk akımını ve bu akıma bağlı "saçma" kavramını en iyi açıklayan kitaptır Yabancı. kitabı okuyup anladıktan sonra Zeki Demirkubuz'un Yazgı filmini izlemekte de fayda var. Meursault karakteri yerine Musa karakteri yer alır filmde, kitaptan yola çıkılarak çekilmiştir.
ben o kadar detaya girmeden üstünkörü okuyorum, ne anlasam kâr. 😉
tavsiyelerinize kulak vereceğim bundan sonra. 🙂