Ana sayfa Teknoloji Google Cardboard Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Cardboard Nedir? Nasıl Kullanılır?

2349
0

Üniversitede çokça sanal gerçeklik konulu ödevler hazırlamış biri olarak gerçekte nasıl bir deneyim acaba diye uzun zamandır merak ediyordum. Geçenlerde gittiğimiz Cloud.7 Ataköy Marina İstanbul‘un açılışında ilk kez VR 3D Sanal Gerçeklik Gözlüğü deneme imkanım oldu. Samsung Gear VR2 Sanal Gerçeklik Gözlüğü‘nü otelde, bize verdikleri Google Cardboard‘u ise evde deneyimledim.

google-cardboard

Teknoloji aslında bizim düşündüğümüzden daha hızlı ilerliyor ama sanırım biz hâlâ olayın ciddiyetinin farkına varamadık. Bundan kısa bir süre önce rüya gibi gelen teknolojiler günümüzde artık bizlere normal gelmeye bile başlamış durumda. Sanal gerçeklik olgusu da ilk zamanlar bu kadar da olmaz dedirtirken, şimdilerde herkesin diline düşmüş ve büyük çoğunluğun yaşamak istediği bir tecrübeye dönüştü. Nasıl ki artık akıllı telefonu olmayanlara garip gözle bakılıyor, yakın gelecekte de sanal gerçeklik gözlüğü olmayanlar azınlık olacaklar gibi.

Samsung Gear VR2 Sanal Gerçeklik Gözlüğü


Ben ilk olarak Samsung Gear VR2 Sanal Gerçeklik Gözlüğü‘nü denedim. İlk izlediğim video da otelin tanıtım videosu oldu. Daha fazla heyecanlanırım diye düşünüyordum ama beni pek etkilemedi desem yeridir. Bu durum videodan da kaynaklanıyor olabilir elbette. Alet biraz ağır olduğundan bir noktadan sonra kafanızda baskı yapmaya başlıyor. Hatta burnumun üstünde hafiften iz bile bıraktı diyebilirim.

Google Cardboard

cardboard

Gelelim daha düşük bütçeli bir sanal gerçeklik deneyimine… Google Cardboard da yine Samsung Gear VR2 gibi kullanıcılarına bir sanal gerçeklik dünyası sunuyor. Otel sağ olsun, ayrılırken bizlere kartondan yapılmış Cardboard’lar verdiler. Kardeşimin yardımıyla nasıl kullanıldığını keşfettiğim Cardboard, Samsung’unkini aratmadı desem yeridir. Tabii açtığınız video, Cardboard’a koyduğunuz telefonun ekran büyüklüğü vb. gibi etkenler de sanal gerçeklik deneyiminin kalitesini değiştirmekte.

Cardboard ile Neler Yapılabilir?

  • 360 derece izlenim
  • 3 boyutlu YouTube videolarını izleyebilme
  • Yanında bulunan manyetik butonu (mıknatıs) ile oyun oynama imkanı
  • Google Earth’le gezinti yapabilme ve daha fazlası.

Google Cardboard Nasıl Yapılır, Nasıl Kullanılır?

Google bir güzellik olarak kendi Cardboard’unuzu yapmanız için size olanak sunuyor ve yapım taslağını paylaşıyor. Böylelikle düşük bütçeli, kartondan üretilmiş bir sanal gerçeklik (virtual reality) gözlüğü sahibi olmuş oluyorsunuz. Otel de zaten kendi tanıtımı için bu Cardboard’ları hazır almış. Tanıtım vb. gibi etkinliklerde verilmek üzere bence güzel düşünülmüş bir uygulama.

cardboard-nasil-kullanilir

Cardboard için; karton, 40 mm odak mesafeli özel lensler, kauçuk bant, mıknatıs, makas ve yapıştırıcı gerekli. Kullanmak içinse tabii ki bir akıllı telefona ihtiyaç var. YouTube’da nasıl yapılacağını dair birçok video var, ben sizin için bir tanesini seçtim:

Ben yapmakla uğraşamam derseniz eğer; hepsiburada.com‘da fiyatlar 25-30 TL arasında, n11.com‘da ise 19.90 TL. Google‘da ise 15$.

Sanal gerçeklik konusunda aslında geç kalmışız gibi gözükse de ilerleyen günlerde daha sık karşılaşacağız gibi gözüküyor. Ancak ne yapıp edin Google Cardboard deneyimini yaşayın derim.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here