Ana sayfa İstanbul Fatih Fethiye Müzesi: Çarşamba’da Evlerin Arasında Bir Müze

Fethiye Müzesi: Çarşamba’da Evlerin Arasında Bir Müze

1344
2

İstanbul Fatih‘te, şehrin tam içinde ama bir o kadar da gözlerden uzak, fazla ziyaret edilip bilinmeyen bir müze var: Fethiye Müzesi. Çarşamba semtinde yer alan müze tarih boyunca kilise, manastır, patrikhane ve cami olarak kullanılmış.

fethiye-muzesi

Bambaşka bir dünyadan ışınlanmış, sanki başka bir noktadan alınmış da oraya konulmuş gibi duran bir yapı Fethiye Müzesi. Etrafında evler, okullar, şehrin gürültüsü içinde insanlar… Çarşamba’da cadde boyunca yürürken acaba nerede bu müze diye etrafıma bakınırken, girdiğim sokakta tam da karşıma çıktı.

fethiye-muzesi

Fethiye Müzesi aslında bir kilise, Pammakaristos Kilisesi. İki binadan oluşan kilise, şehirdeki 1261 yılındaki Latin egemenliği son bulunca, yine aynı yerde bulunan eski kilisenin kalıntıları üzerine inşa edilmiş.

fethiye-muzesi
Fethiye Müzesi’nin Giriş Kapıs

“Doğu Roma İmparatoru VIII. Mikhael Palailogos’un yeğeni Mikhael Glabas Ducas Tarchainotes tarafından 1292 – 1294 yılları arasında yeniden onarılan yapıya ek olarak, 1315 yılında karısı Maria’nın talimatları ile kilisenin sağ tarafına Hz. İsa’ya adanan küçük bir ek kilise (parekklesion) yaptırılmış. Mezar şapeli olan bu ek kilisede Maria ve Mikhael’in mezarları bulunmakta.” Kaynak

fethiye-muzesi

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra birçok kilise camiye dönüştürülürken bu kilise Hristiyanların elinde kalmış ve bir süre kadın manastırı olarak kullanılmış.

fethiye-muzesi

Daha sonra şimdilerde Fatih Camii‘nin bulunduğu alanda olan Havarium Kilisesi (Havariyyun Kilisesi)‘ndeki Patrikhane bu kiliseye taşınmış ve 1586 yılına kadar da burada kalmış.

fethiye-muzesi
Hz. İsa ve 12 Tevrat peygamberi

Sultan III. Murad döneminde (1574-1595) ise yapı camiye dönüştürülmüş ve o sırada yapılan Azerbaycan ve Gürcistan seferlerinin anısına Fethiye adı verilmiş.

fethiye-muzesifethiye-muzesi

Parekklesionun (küçük kilise) kubbe ve duvarları 14. yy mozaikleri ile süslü. Yukarıda gördüğünüz apsiste Hz. İsa, Hz. Meryem ve Vaftizci Yahya’dan oluşan bir Deisis yer alıyor. Biliyorsunuz, Ayasofya‘da da buna benzer ünlü bir Deisis mozaiği bulunuyor, görmediyseniz mutlaka görün derim.

fethiye-muzesi
Tonozlarda ise Azizler ve Vaftiz sahnesi tasvir edilmiş.

fethiye-muzesi

İki binadan oluşuyor demiştim. Kuzey kilise olarak bilinen bina günümüzde cami olarak kullanılmaya devam ediyor. Ama onun kapısı farklı bir yerden olduğundan ziyaret etmeyi atlamışım ben.

fethiye-muzesi

Fethiye Müzesi Ziyaret Bilgileri

fethiye-muzesi Fethiye Müzesi Nerede? Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde yer alan Fethiye Müzesi’ne Draman otobüsleriyle ya da Çarşamba içinden yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Adres: Fethiye Cad. Draman, Fatih.

Fethiye Müzesi Ziyaret Saatleri

Müze her gün ziyarete açık. 15 Nisan – 25 Ekim: 09.00–19.00 ve 25 Ekim – 15 Nisan: 09.00–17.00.

Fethiye Müzesi Giriş Ücreti

5 TL. Müzekart geçerli.

İstanbul’da yapılacaklar sıralı listesi için → İstanbul’da Ölmeden Önce Yapılacaklar Listesi

 

2 YORUMLAR

    • Ben utandım yeni gördüğüme. 😀 Şahane bir mekan gerçekten. Türkiye'de iş imkanı zaten doğru dürüst hiçbir sektörde yok ya neyse.. 😀

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here