Ana sayfa Camiler Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’ndeki Güneş Saati

Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’ndeki Güneş Saati

2943
0
gunes-saati-uskudar-mihrimah-sultan-camii

Hiç güneş saati gördünüz mü? İstanbul’un birçok farklı noktasında karşınıza çıkabilecek güneş saatlerinin en güzellerinden biri de Üsküdar‘daki Mihrimah Sultan Camii‘nde yer alıyor. Gezmekten yorgun ve bitkin düşmüşüz ama kafaya koymuşum o saat görülmeden eve dönülmeyecek. Saatin bulunduğu camiyi de görmemişim ama camiden çok nedense saat beni heyecanlandırıyor. 
Üsküdar‘a yolum şimdiye kadar hiç düşmemiş, uğramamışım bile. Nerede ola bu cami derken, Üsküdar İskelesi’nin tam karşısında yer alan Mihrimah Sultan Camii bize göz kırpıyor. Caminin diğer bir adı ise İskele Camii. Aslında cami diyoruz ama Mimar Sinan burayı içinde cami, medrese, mektep, hamam, han, türbe, kervansaray vb. yapıları barından bir külliye olarak düzenlemiş. Günümüze ise bu yapılardan birkaçı kalabilmiş ne yazık ki. 1548‘de Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan‘a yaptırılan cami, şimdilerde trafiğin ve şehir keşmekeşinin arasında deyim yerindeyse boğulmuş vaziyette. 

gunes-saati-uskudar-mihrimah-sultan-camii

Camiyi daha sonra detaylı anlatırım. Zira konumuz caminin duvarında yer alan güneş saati. Güneş saati, bilmeyenleriniz için Güneş’in konumuna göre zamanı ölçmeye yarayan alete verilen ad. Dikey ve yatay olmak üzere iki çeşit olan saatlerin örneklerini ben daha önce Dolmabahçe Sarayı‘nda, Deniz Müzesi‘nde ve Eminönü’ndeki Yeni Camii‘de görmüştüm. Mihrimah Sultan Camii‘ndeki ise dikey kadranlı olanı.

gunes-saati-uskudar-mihrimah-sultan-camii

Durduk yere nereden aklına geldi bu saat derseniz eğer, saatten Akdoğan Özkan‘ın İstanbul’da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey adlı kitabındaki “En Güzel Osmanlı Saatine Göre Buluş” maddesi ile haberdar oldum. Güzel bir kitap mutlaka edinin derim. Akdoğan’ın “Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’ndeki güneş saati, türünün en güzel örneği” cümlesi ile merakım fazlasıyla artmıştı. Cami, trafiğin içinde kalmış demiştim en son. Camiye geldik, peki saat nerede? Etrafında biraz dönüp dolaştıktan sonra, garip bakışlara aldırmadan “Aa gelin gelin burada!” diye bağırmamla arayışım son buldu. O kadar kalabalığa rağmen bir tek benim ilgimi çeken saat gerçekten de fazlasıyla ilgi çekici. Aylara göre öğlen ve ikindi namaz vakitlerini gösteren saati mutlaka görün derim. İstanbul‘da 53 güneş saati bulunduğunu da söylemeden geçmiş olmayayım.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here