Ana sayfa İstanbul Beşiktaş Aşiyan Müzesi ve Aşiyan Mezarlığı

Aşiyan Müzesi ve Aşiyan Mezarlığı

5716
4
Zeki Müren, Aşiyan yollarından ses versem duyar mısın?” diyor ya şarkıda, işte o ses kulak verip Aşiyan‘ın yollarını arşınladık. Önce Aşiyan Mezarlığı‘na, daha sonra muhteşem Boğaz manzaralı Aşiyan Müzesi‘ne uğradık. Müzenin önündeki banklara oturup, İstanbul havasını içinize çekin ve manzarayı seyre dalın derim.

asiyan-muzesi

Aşiyan Nedir? 

Aşiyan, Farsça bir kelime ve yuva, kuş yuvası anlamına gelmekte.

asiyan-muzesi

Aşiyan Müzesi‘ne gitmek için biraz yokuş tırmanmanız gerekecek. Biz önce Aşiyan Mezarlığı‘na girdiğimiz için normalden biraz daha fazla yorulduk. Siz bizim yaptığımızı yapmayın derim. Mezarlıktan çıkınca Boğaziçi Üniversitesi’ne kadar gelmeyi başarmışız. Yokuş aşağı geri döndük bu yüzden.

asiyan-muzesi

asiyan-muzesi

Aslında tekrar düşününce fazla bir yokuş yokmuş ama havanın sıcaklığından bize normal yol iki kat daha uzun gelmiş olabilir. Ağaçların içinden aheste aheste yürüyerek yukarı tırmanıyoruz ve müzenin merdivenleri karşımıza çıkıyor. Hemen aşağıdaki araba gürültüsünden eser yok. Etraf sessiz, sakin.

asiyan-muzesi

Aşiyan Müzesi Manzarası

asiyan-muzesi-bogaz-manzarasi
Merdivenlerden çıktıktan sonra arkadaşım İrem’in ve benim ağzımız açık kalıyor. Boğaz ayaklarımızın altında! Görüntü o kadar güzel ki, müzeye girmeyi sonraya erteleyip, aşağıdaki banklara bile inmeden hemen oracığa oturuveriyoruz. 
Güven Turan (@benolmeden) tarafından paylaşılan bir fotoğraf (16 Eyl 2015, 11:55 PDT)
Etrafta tek tük insan var. Ortamda huzur hakim, ses yok. Arkadaşıma, “Şuraya boylu boyunca uzansam ayıp olur mu?” diye soruyorum. Arada sırada kaçıp gelesim var bu hem şehirden uzak, hem de şehrin tam içindeki gizli bahçeye. Zaten gözlemlediğim kadarıyla oturanlardan bazıları müzeye değil de manzarayı seyretmeye gelmiş gibi. Manzaraya doyum olmaz diyerek müzeye girdik. Zaten kapı açık, istediğin zaman gir gez…
Aşiyan Müzesi

asiyan-muzesi
Aşiyan Müzesi aslında Tevfik Fikret‘in yaşadığı evin müzeye dönüştürülmüş hali. Fikret bu evde 1906’dan 1915 yılına dek yaşamış. Bu süre bana oldukça kısa geldi. Hoş, bu evde ne kadar yaşanırsa yaşansın yine de doyulmaz düşüncesindeyim. Giriş ücretsiz. Ancak içeride fotoğraf çekmek yasak. Bunu duyunca biraz üzülüyorum. Türkçe ve İngilizce sesli rehberlik hizmeti de var, biz nedense almadık. Siz gittiğinizde kapıdaki görevliden isteyin mutlaka. Ayağınıza galoş giyip içeri giriyorsunuz.

Aşiyan Müzesi Hakkında Bilgiler

* Tevfik Fikret evin projesini bizzat kendisi çizmiş. Bodrum katta evin planlarını görebilirsiniz.
* Fikret, şimdilerde Boğaziçi Üniversitesi olan Robert Kolej’de öğretmenlik yapmış.
* Evin bulunduğu bölgeye Tevfik Fikret ve eşi resim yapmak veya oturmak için sık sık gider, orada kurmak istedikleri yuvanın odalarına ve döşemelerine ait en ufak noktalara varıncaya kadar planlar yaparlar, hayaller kurarlarmış.
* 1940 yılında eşi Nazime Hanım tarafından ev satın alınmış. Ancak ihtiyaç yüzünden ev kolej öğrencilere kiralanmış, hatta satılma durumu bile gündeme gelmiş. Bunun üzere Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı olan Lütfi Kırdar bu önemli evin şehir adına satın alınmasına karar vermişler ve böylelikle Aşiyan, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi‘ne dönüştürülmüş. 
* 1961 yılında Tevfik Fikret‘in mezarı Eyüp’ten evin bahçesine taşınmış. Bundan sonra da ev Aşiyan Müzesi olarak anılır olmuş.
asiyan-muzesi

İlk katta salon, Edebiyat-ı Cedide Odası ve Abdülhak Hamid Tarhan Odaları bulunuyor. Salona girdiğinizde solunuzda karşınıza Tevfik Fikret‘in balmumu heykeli çıkacak. Gerçeğe oldukça yakın yapılan heykeli görünce korkmayın sakın. Salonda beni en çok etkileyen şey ise bir tablo oldu. Şairin 1901 yılında yazmış olduğu ünlü Sis şiirinden etkilenen Son Osmanlı Halifesi Şehzade Abdülmecid Efendi’nin eseri olan Sis adlı tabloyu yakından görün derim. Girişin tam karşısında şömine yer alıyor ama şöminenin yeri biraz yanlış olmuş gibi geldi bana. Zaten ev pek büyük değil şömine salona doğru baksa daha iyi olurmuş (Tamam Güven Bey, hemen değiştirelim). Yine evin her köşesinde Tevfik Fikret‘in kişisel eşyalarını ve dönemin edebiyat ve sanat çevresinden kişilere ait objeleri görmek mümkün.

asiyan-muzesi
İlk katı gezdikten sonra önce aşağı inin derim. Bodrum katta yemek odası, çamaşır odası, mutfak ve Şair Nigar Odası bulunuyor. Yemek odası fena değildi ama mutfak felaketti. Mutfak dediğin ferah olur; bir an boğuluyorum sandım. Mutfağın ortasındaki kilerse beni benden aldı. Mezar gibi kiler mi olur yahu?

Üst kata çıkın da gözünüz gönlünüz açılsın biraz. Bu katta, çalışma odası, yatak odası, müze yönetim odası ve Arşiv bölümü bulunuyor. Tevfik Fikret‘in çalışma odasına bayıldım. Yazı masası ve kütüphanesi görülmeye değer. Sandalyesi ise fazla rahatsız duruyordu. Görünce siz de, “Nasıl oturmuş buna, insanın beli ağrır,” diyeceksiniz kesin.
Yatak odasına girin ve kapalı perdeleri aralayıp camdan dışarı bakın. Boğazı gören bu oda dünyadaki en güzel manzaraya sahip odalardan biri olmaya aday diyebilirim. Yatak bize biraz küçük geldi nedense. Yatağın yanında, duvarda Tevfik Fikret‘in maskı yer alıyor. Edebiyat-ı Cedide şairlerinin yazdıklarını resimleyerek bir “Edebiyat-ı Cedide Resmi”ni yaratan Mihri Müşfik Hanım tarafından, 1915’te Tevfik Fikret’in ölümü üzerine yüzünün kalıbını alarak yapılan mask Türkiye’de yapılan ilk mask çalışmasıymış. Kendisi aynı zamanda Türkiye’de çağdaş resim çalışmalarını ilk başlatan kadın ressammış.

tevfik-fikret-mezari

Aşiyan Müzesi‘nin bahçesinde Tevfik Fikret‘in Eyüp’ten taşınan mezarı bulunuyor.

asiyan-muzesi-ziyaret

Aşiyan Müzesi Ziyaret Bilgileri 

Aşiyan Müzesi‘ne giriş ücreti ödemiyorsunuz. Giriş ücretsiz. Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç her gün 09:00-16:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ise Cumartesi ve Pazar günleri kapalı. Adres: Aşiyan Yokuşu, Bebek, Beşiktaş Detaylı bilgi: http://asiyanmuzesi.com/

Aşiyan Mezarlığı

asiyan-mezarligi

Aşiyan Mezarlığı‘na, Aşiyan Müzesi‘nden önce girdik. Yıllardır önünden geçerim ama ilk kez içine girdim desem yalan olmaz. Bebek’te bulunan ve İstanbul Boğazı manzaralı (öldükten sonra neye yarayacaksa) bu mezarlıkta birçok önemli sanatçının mezarının bulunduğunu biliyorum ama kim nerede yatıyor bilmiyorum doğrusu.
asiyan-mezarligi
Önce genel Fatiha’mızı okuyup (genel Fatiha derken, herkesin ruhuna manasında) mezar taşlarını okumaya dalıyoruz. Orhan Veli Kanık, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Edip Cansever, Özdemir Asaf, Tezer Özlü gibi isimlerin mezarlarını bulamadık ne yazık ki. Bir dahaki sefere daha detaylı gezmeyi planlıyorum. Mezarların arası fazla yakın ve engebeli olduğundan mezarlık içinde yürümek fazlasıyla güç şimdiden söylemiş olayım. Mezarlık gezmek ilk bakışta saçma gibi gelse de insanlara yaşamanın değerini hatırlatması açısından önemli diye düşünüyorum.
attila-ilhan-asiyan-mezarligi
Attila İlhan (1925-2005)

kaya-ozilhan-asiyan-mezarligi
Attila İlhan’ın hemen yanında Cumhuriyetimizin ilk balerini Kaya Özilhan (1927-2013)
asiyan-mezarligi
munir-nurettin-selcuk-asiyan-mezarligi
Münir Nurettin Selçuk ve Eşi

   istanbulda-olmeden-once-yapilacaklar

4 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here