Ana sayfa Uncategorized Fener ve Balat’ı Keşfet | #istanbul #46

Fener ve Balat’ı Keşfet | #istanbul #46

891
6

Haliç sahil yolundan milyon kez geçmişliğim var ama Fener, Balat semtlerinin iç kısımlarına hiç girmemiştim. Detaylı olarak gezmesek de babamla bölgede benim açımdan keyif verici kısa bir tur attık.

Fener adı nereden gelmiş?
Bizans döneminde burada, Haliç kıyısında bulunan bir fener, semtin “Fanarion” adıyla anılmasına neden olmuş. Fener‘de 6-7 Eylül 1955 olaylarına kadar yarı yarıya Müslüman ve Hristiyan ailelerden oluşan bir nüfus varmış ancak bu olaylar sonrası Rum nüfus İstanbul’un başka semtlerine taşınmak ya da Yunanistan‘a göç etmek zorunda kalmış.

Balat’ın önemi ne?
İstanbul tarihinde Balat‘ın özel önemi, İspanya‘dan gelen Yahudiler buraya yerleştirilmiş ve yakın zamana kadar burası başlıca Yahudi mahallesiymiş. Yine olaylar sonrası Balat Yahudileri 1950‘lerden itibaren İsrail‘e göçmüşler.

Tarihin üstüne kendi tarihimizi inşa etmek ve ikisini de koruyamamak. Oldukça üzücü.

Sveti Stefan Kilisesi Haliç’in kıyısında yer alan ve tamamı demirden yapılmış bir Bulgar kilisesi.
Balat’la Fener arasında yer alan bu kilise şu an tadilatta. Tabelada yazan tarihe bakılırsa restorasyonun şimdiye bitmesi lazımdı ama burası Türkiye.

Bu kilise ne yazık ki korunamamış.

Fener denilince akla ilk gelenlerden en önemlisi Fener Rum Patrikhanesi. Patrikhane, Ortodoksluğun merkezi konumunda olduğundan büyük önem taşıyor.

Ne yalan söyleyeyim, ben biraz daha büyük bir yer hayal etmiştim. 

Avizeler yine benim favorimdi.

Ne kadar doğru bilinmez, tabutların içi boş değilmiş diye duydum.

Sokaklarda kaybolmaya devam…

Bu yollardan kim bilir kimler geçti, ne anılar döküldü bu taşların arasına…

Çoğu bina harabe ve yıkılmaya ramak kalmış halde… Avrupa Birliği binaların restorasyonu için para veriyormuş ama biri edilse diğerinin boynun bükük…

“Bu evlerin ne manzarası vardır he!” demekten babamın dilinde tüy bitti.

Yürürken bir anda Fener Rum Lisesi karşımıza çıkıyor.

Lise kale gibi korunmuştu. 

Oldukça görkemli ve etkileyici bir yapı. Binanın yapımında kullanılan kırmızı tuğlalar Fransa‘dan getirilmiş ve bina halk arasında “Kırmızı Okul” olarak anılırmış.

Fener ve Balat’ta görülecek daha birçok yer var. Benimki şimdilik bir ön keşif oldu ancak bir dahaki sefere araştırmaları yapıp detaylı bir tura çıkacağım mutlaka.


İstanbul’da Ölmeden Önce Yapılacaklar listesine bir göz atın. 😉 |

6 YORUMLAR

  1. @Damla Daha çok çekecektim ama evlerin fotoğrafını çekemedim biri çıkar laf eder diye. Bu ön keşifti gideceğim tekrar. 😀

    @Şirvan Bina oldukça heybetli herkes isterdi eminim, ülkede Rum bırakmadığımız için öğrenci sayısı bu denli az…

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here